Svijet
0

Bush protiv Turske intervencije u iračkom Kurdistanu

FENA
Američki predsjednik George W. Bush se u srijedu na konferenciji za štampu u Bijeloj kući odlučno usprotivio vojnom upadu Turske u irački Kurdistan, ocijenivši kako nije u interesu Turske da pošalje trupe u Irak.

Turski parlament je odobrio vladi da pokrene, bude li neophodno, vojne napade na kurdske pobunjenike iz Kurdistanske radničke stranke (PKK) na sjeveru Iraka.

"Masovno raspoređivanje turskih trupa u zemlji nije najbolji način suočavanja s problemom", kazao je američki predsjednik.

Ankara optužuje iračke Kurde da snabdijevaju PKK-a oružjem i eksplozivom, a Bagdad da nije učinio dosta protiv ove organizacije koju Turska, SAD i Evropska unija smatraju terorističkom.

Govoreći o rezoluciji o kojoj se glasalo u američkom Kongresu, a u kojoj se priznaje da je u vrijeme Otomanskog carstva izvršen genocid nad Armenima za vrijeme Prvog svjetskog rata, predsjednik Bush je ocijenio da je ona "kontraproduktivna".

"Kongres ima važnijih stvari nego da sebi natovari na leđa jednu saveznicu u islamskom svijetu, posebno ovu koja pruža vitalnu podršku našoj vojsci svakoga dana" u zemljama kao što je Irak", kazao je Bush.