Svijet
0

Bush protiv Obamine inicijative za susret s Raulom Castrom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush odbacio je ideju ohrabrivanja Kube na demokratsko otvaranje započinjanjem razgovora s novim kubanskim predsjednikom Raulom Castrom.

Upitan na konferenciji za novinare u Bijeloj kući šta bi se izgubilo tim sastankom, Bush je izjavio: "Izgubilo bi se to što podržavamo tiranina koji svoje građane stavlja u zatvor zbog njihovih političkih uvjerenja. Izgubili bismo što šaljemo pogrešnu poruku", javio je Reuters.

"Time bi se dao veliki značaj onima koji guše ljudska prava i ljudsko dostojanstvo. Ne smatram da je vrijeme za razgovore", izjavio je Bush, dodajući kako trenutno nije vrijeme da se započnu pregovori s Raulom Castrom, koji je u nedjelju naslijedio svog brata Fidela na mjestu kubanskog predsjednika.

"On samo nastavlja ono što je činio njegov brat - uništava otok i zatvara ljude zbog njihovih uvjerenja", izjavio je Bush, koji je pooštrio sankcije protiv Havane tokom prvog mandata.

Favorit za demokratsku predsjedničku nominaciju Barack Obama nedavno je izrazio spremnost da brzo dođe do sastanka s nasljednikom Fidela Castra, upravo kao što je i ranije obećavao direktne razgovore sa čelnicima neprijateljskih zemalja ako u novembru bude izabran za predsjednika.

"Ako smatramo da je sastanak s predsjednikom privilegija koju treba zaslužiti, mislim da to samo jača osjećaj da smo ostali sami prema ostatku svijeta", izjavio je on tokom debate sa svojom suparnicom senatoricom Hillary Clinton 21. februara.