Svijet
0

Bush: Prerano povlačenje iz Iraka bila bi "katastrofa"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush ocijenio je u četvrtak da bi preuranjeno povlačenje američkih vojnika iz Iraka bila "katastrofa za našu zemlju", ojačalo bi Al-Qaidu i podstaklo nuklearne ambicije Irana.

Međutim, on je također rekao da je sigurnost u Iraku dovoljno poboljšana kako bi opravdao smanjenje trupa od 25 posto u odnosu na prošlu godinu. On se nije izjasnio za veće smanjenje snaga koje je sugerirao u četvrtak general David Petraeus.

Bush je rekao da je i dalje odlučan da američke trupe u Iraku nastave "svoj rat protiv terorizma", kako bi se spriječili napadi na američkom tlu, poput onih od 11. septembra.

"Povlačenje prije pobjede poslalo bi poruku teroristima i ekstremistima širom svijeta da je Amerika slaba i da nije spremna za velike borbe", rekao je američki predsjednik padobrancima američke vojske u bazi Fort Bragg u Sjevernoj Karolini nakon 15 mjeseci misije u Iraku.

"Povlačenje prije pobjede bila bi katastrofa za našu zemlju. Ono bi dovelo u opasnost buduće generacije, a mi ne smijemo i nećemo dozvoliti da do toga dođe", rekao je predsjednik Bush.