Svijet
0

Bush pozvao Musharrafa da obnovi civilnu vlast i raskine veze s vojskom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je pozvao pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa da ponovo uspostavi civilnu vlast, što prije održi izbore i raskine veze s vojskom.

"Nadamo se da će on obnoviti demokratiju u najskorije vrijeme... Očekujemo da se što prije održe izbori i da predsjednik skine svoju vojnu uniformu", rekao je Bush u Bijeloj kući nakon sastanka s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.

"Jasno smo dali do znanja da izvanredne mjere potkopavaju demokratiju", rekao je Bush, prenijele su agencije.

Napomenuo je kako je premijera Erdogana izvijestio o razgovoru državne tajnice Condoleezze Rice s Musharrafom, koja mu je prenijela poruku američke administracije.

"Podsjetio sam premijera da je predsjednik Musharraf bio snažan borac protiv ekstremista i radikala i da razumije opasnost od njih, jer su ga i pokušali ubiti, dva ili tri puta", rekao je Bush.

Bijela kuća je pozvala na "povratak vladavine prava" u Pakistanu i oslobađanje osoba koje su uhapšene od uvođenja vanrednog stanja u subotu. Iz Pakistana je javljeno o hapšenju najmanje 1.500 opozicijskih aktivista.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino ranije je kazala kako se preispituje pomoć SAD-a Pakistanu, koja je od 2001. godine iznosila oko 11 milijardi dolara.

Pakistan je od terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. jedan od glavnih američkih saveznika u borbi protiv globalnog terorizma.

Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey potvrdio je kako je državna tajnica Condoleezza Rice naložila preispitivanje pomoći Pakistanu, napominjući kako će to biti "međuagencijski proces".

Casey je također je izrazio očekivanje u brzi povratak demokratije i civilne vlasti u Pakistanu.