Svijet
0

Bush pozvao Kongres na modernizaciju zakona o prisluškivanju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush u subotu je pozvao Kongres da modernizira zakon koji regulira način na koji obavještajne službe mogu prikupljati informacije i nadzirati komunikaciju osumnjičenih za terorizam.

"Zakon o nadzoru stranih obavještajnih službi, poznat kao FISA, osigurava ključni pravni okvir koji omogućuje obavještajnoj zajednici da, nadzirući komunikacije terorista, prikuplja informacije za zaštitu civilnih sloboda Amerikanaca. Taj je zakon pisan 1978. i jako je zastario te ga Kongres mora modernizirati.", rekao je Bush u sedmičnoj radio poruci naciji, prenosi Hina.

Bush je rekao kako teroristi danas za komunikaciju, novačenje operativaca i planiranje napada koriste mobitele za jednokratnu uporabu i Internet što su sredstva koja nisu postojala kad je prije 30 godina FISA zakon donošen.

Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi u sedmičnoj poruci Demokratske stranke je naglasila kako je dom u petak prihvatio prijedlog zakona o domovinskoj sigurnosti u koji su ugrađene sve glavne preporuke komisije za ispitivanje napada od 11. septembra 2001.

Predstavnički dom donio je u petak zakon s 317 glasom za i 40 protiv, dan nakon što ga je Senat prihvatio s 85 glasova za i osam protiv. Bijela kuća je najavila da će predsjednik potpisati zakon.

Zakon 9/11, kako je kolokvijalno nazvan, predviđa preusmjeravanje sredstava na visoko rizične savezne države i gradove, proširuje nadzor zračnog i pomorskog tereta koji ulazi u SAD i finansiranje novih programa koji će osigurati međusobno komunikaciju različitih obavještajnih i sigurnosnih službi angažiranih u borbi protiv terorizma.

Pelosi je donošenje zakona ocijenila jednim od najvećih postignuća u šest mjeseci rada demokratskog Kongresa.