Svijet
0

Bush pozvao Iran da iznese istinu o nuklearnim programima

FENA
Američki predsjednik George W. Bush u srijedu je pozvao Iran da iznese punu istinu o svojem nuklearnom programu i prekine s obogaćivanjem urana kako bi izbjegao daljnju međunarodnu izolaciju, javila je Hina. Dva dana nakon objave nove procjene američkih obavještajnih službi, prema kojoj je Iran još 2003. zaustavio svoj program razvoja nuklearnog oružja, Bush je pozvao Teheran da iznese pojedinosti o tom ranijem programu kao i o cijelom spektru svojih nuklearnih aktivnosti, te da prekine s obogaćivanjem urana.

"Iranci trebaju donijeti strategijsku odluku. Oni mogu iznijeti punu istinu o rasponu svojih nuklearnih aktivnosti i prihvatiti ponudu da prekinu s programom obogaćivanja i dođu za pregovarački stol ili mogu nastaviti putom izolacije", rekao je Bush.

Busheva administracija zabrinuta je da bi nova Nacionalna obavještajna procjena, koja odražava konsenzus 16 američkih špijunskih agencija, mogla oslabiti pritisak SAD-a na Iran i sposobnost da potiče globalni pritisak na Teheran kako bi prekinuo obogaćivanje urana, ocjenjuju u srijedu američki mediji.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad nazvao je novi obavještajni izvještaj SAD-a "pobjedom za Iran".

Bush je minimalizirao značenje obavještajne procjene na konferenciji za novinare u utorak, ističući kako nema promjene američke politike.

Danas je po dolasku u Omahu, u Nebraski, na republikanski donatorski skup, izjavio da su ga savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley i država tajnica Condoleezze Rice, nakon razgovora s Velikom Britanijom, Francuskom, Njemačkom i Rusijom, izvijestili da te zemlje i dalje smatraju potrebnim rješavanje problema iranskog nuklearnog programa.

"Te zemlje razumiju da je iransko nuklearno pitanje problem, i da nastavlja biti problem koji treba rješavati", naglasio je američki predsjednik.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Fratto najavio je u srijedu da će SAD nastaviti s "aktivnim pritiskom" za donošenje trećeg paketa sankcija UN-a Iranu, jer ta zemlja i dalje krije informacije, krši dvije rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, testira balističke projektile i obogaćuje uran.