Svijet
0

Bush pozvao Amerikance na rekreaciju povodom mjeseca fitnessa i sporta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush u subotu je pozvao Amerikance da se dignu sa svojih kauča i odu u šetnju, na jogging, vožnju biciklom ili na plivanje.

"Ne treba puno da bi ostali u formi - 30 minuta dnevno, pet puta sedmično", rekao je Bush novinarima na trening kompleksu Tajne službe, u Beltsvilleu kraj Washingtona, gdje najčešće odlazi na vožnju biciklom, javlja CBS News.

Maj je Nacionalni mjesec fizičke aktivnosti i sporta u SAD, a u junu će se obilježiti peta godišnjica "Inicijative zdraviji SAD", koju je Bush pokrenuo 2002. kako bi potaknuo sugrađane na svakodnevnu fizičku aktivnost, kvalitetniju prehranu, preventivne medicinske pretrage i općenito zdraviji stil života.

"Ja volim tjelovježbu. Otkrio sam kako ona nije samo dobar načina da izađete u prirodu, već vas isto tako oslobađa i stresa", kazao je Bush, obučen u biciklističke kratke hlače, podižući u zrak svoj plavo bijeli 'mountain bike' kako bi pokazao da je u dobroj kondiciji.

Na vožnji biciklom u subotu pridružili su mu se ministar zdravstva Mike Laevitt i članovi predsjedničkog Vijeća za fitness i sport.

"Poruka svim Amerikancima je da nađu vremena u svom dnevnom rasporedu za šetnju, trčanje, plivanje i bicikl - da se pobrinu za sebe", rekao je Bush.

Bush je svakodnevni jogging zamijenio biciklom prije tri godine, zbog bolova u koljenima. Sada je sa 60 godina, pasionirani biciklist, i redovno napušta Bijelu kuću radi vožnje u subotu ujutro i nakon nedjeljne mise.

Najčešće odlazi u Beltsville u Marylandu, no povremeno vozi bicikl i u mornaričkoj bazi Quantico u Virginiji, na predsjedničkom imanju u Camp David u Planinskom parku Catoctin u Marylandu i na svom ranču Crawford, u Teksasu.

I na svojim predsjedničkim putovanjima, Bush se zna iskrasti na vožnju biciklom.

Pretilost i bolesti povezane s njom, veliki su zdravstveni problem u SAD-u gdje se razmjer pretilih stanovnika u razdoblju 1980.- 2004. više nego utrostručio, dostigavši 61 posto populacije, dok se broj pretile djece udvostručio.

Iako trend zdrave hrane, rekreacije i zdravih životnih navika posljednjih godina dobija na širini i zamahu, posebno u gradskim sredinama i među obrazovanijim stanovništvom, glavnina američke prehrambene industrije i njezin moćni lobi i dalje diktiraju proizvodnju i navike koje generiraju postojeće probleme. 'Junk food' se nudi na svakom koraku, što je poseban problem u javnim školama, koje ostvaruju prihode prodajući svojim đacima čips, kekse, slatkiše, zaslađena gazirana pića i 'fast food' u školskim kantinama i automatima, prenijela je Hina.

Na poticaj Kongresa, koji je naručio posebnu studiju o tom problemu, Nacionalni institut za medicinu prošle je sedmice objavio smjernice za škole u kojima se traži zamjena 'junk fooda' s dvije kategorije namirnica.

Namirnice kao što su voće, povrće, nemasni jogurt, mlijeko i čips od integralnog brašna, bili bi đacima dostupni cijeli dan, a one druge kategorije, kao što su čips od krompira i dijetna gazirana pića samo nakon škole.

Također se planira noveliranje postojeće zakonske regulative kako bi ministarstvo poljoprivrede utvrđivalo sadržaj školskih ručkova i ograničavalo ono što se može prodavati u školskim restoranima, kako bi se ubuduće izbjeglo da školski sistem pridonosi problemu pretilosti kod djece i tinejdžera u Americi, komentira u subotu u uvodniku The Washington Post.