Svijet
0

Bush poziva na što brže razmještanje međunarodnih jedinica u Libanu

FENA
Američki predsjednik George Bush pozvao je na što brže razmještanje međunarodnih jedinica u Libanu.

"Međunarodna zajednica mora odmah odrediti ko će voditi ove nove međunarodne snage, ovlastiti ih za odlučna pravila angažmana, te što je moguće brže razmjestiti ih u Libanu kako bi se osigurao mir", kazao je Bush.

Bush kaže da će Sjedinjene Države osigurati logističku, zapovjednu i kontrolnu, te obavještajnu podršku međunarodnim snagama. On također obećava povećanje američke pomoći za uvježbavanje libanske vojske, u sklopu povećanog paketa pomoći koji uključuje i sredstva za obnovu domova, cesta i škola: "Danas mogu objaviti da će Amerika poslati veću pomoć za humanitarne potrebe i radove obnove u ukupnom iznosu od više od 230 miliona dolara", izjavio je novinarima George Bush.

Tokom pres-konferencije u Bijeloj kući, američki predsjednik je izjavio da cilj nije samo pružanje podrške krhkom primirju između Izraela i Hezbollaha u južnom Libanu, nego i ojačavanje demokratske vlade Libana: "Amerika preuzima dugoročnu obavezu da pomaže narodu Libana, stoga što vjerujemo da svaka osoba zaslužuje da živi u slobodnom, otvorenom društvu, koje poštuje prava svih."

Bush je kazao da u Iraku, jednako kao i u Libanu, ekstremisti pokušavaju osujetiti mladu demokraciju. No, Amerika ima za cilj – rekao je – pomoći iračkom narodu da ostvari slobodno društvo. On je odbacio pozive na povlačenje američkih jedinica, rekavši da bi to, u ovom trenutku, bilo velika greška.

Američki predsjednik je priznao da ga zbivanja u Iraku ponekad frustriraju, kao i da ga brine mogućnost da sektaška nasilja prerastu u građanski rat: "Razgovarao sam s velikim brojem ljudi i ustanovio da Iračani žele ujedinjenu zemlju. Iračko čelništvo, pak, odlučno je da osujeti nastojanja ekstremista i radikala."

U nekoliko navrata tokom pres-konferencije Bush se osvrnuo na podršku Irana pobunjenicima u regiji, kao i na opasnost koju po svijet predstavljaju nuklearne ambicije Teherana. On je rekao da Iran predstavlja izazov na koji se najbolje može odgovoriti kada međunarodna zajednica govori jedinstvenim glasom. Upitan postoji li volja da se uvedu sankcije ako Teheran ne bude udovoljio zahtjevu da obustavi obogaćivanje urana, američki predsjednik je odgovorio: "Da bi Ujedinjeni narodi bili učinkoviti, moraju postojati posljedice ukoliko neko ignorira Vijeće sigurnosti. Mi ćemo raditi s drugima u Vijeću sigurnosti kako bismo postigli taj cilj."

Predsjednik Bush je govorio i o sjevernokorejskom nuklearnom programu, kao i o međunarodnim nastojanjima da se Pjongjang zaustavi u stvaranju nuklearnog arsenala. Rekao je da je samo nekoliko sati ranije o tom pitanju razgovarao s kineskim predsjednikom Hu Jintaoom. Razgovor je bio usredotočen na, kako je kazao, načine da se Sjevernu Koreju vrati za pregovarački sto u šesterostranim razgovorima u Pekingu, javio je Glas Amerike.