Svijet
0

Bush poziva na sastanak o klimatskim promjenama krajem septembra

FENA
Američki predsjednik George W. Bush pozvao je Evropsku uniju, UN i 11 zemalja koje su najveći svjetski zagađivači na sastanak u Washington 27. i 28. septembra na kojem će se raspravljati o dugoročnim ciljevima za smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Bush je održavanje skupa najavio u maju, prije summita skupine G-8 u Njemačkoj, no tada nisu objavljene pojedinosti. Bushova administracija široko je kritizirana zbog ignoriranja problema globalnog zatopljenja, kako na nacionalnom tako i na međunarodnom planu.

U pismu upućenom sudionicama sastanka, koje je pribavio Reuters, Bush jamči da su "Sjedinjene Države predane suradnji s drugim najvećim gospodarstvima" kako bi dogovorile okvir za smanjenje emisije stakleničkih plinova, koja se smatra glavnim uzročnikom klimatskih promjena.

"Na tom sastanku tražit ćemo sporazum o procesu u kojem bi glavna svjetska gospodarstva do kraja 2008. godine usuglasila okvir za razdoblje nakon 2012. godine - s dugoročnim ciljem, nacionalno određenim srednjoročnim ciljevima i strategijama i na sektorski zasnovanom pristupu za poboljšanje energetske sigurnosti i ograničenju emisije plinova staklenika", naveo je američki predsjednik u pismu.

Među pozvanim zemljama su Kina, Indija, Rusija, Japan, Kanada, Brazil, Južna Koreja, Meksiko, Indonezija, JAR i Australija.

Bush je najavio da će održati uvodnu riječ na sastanku kojim će predsjedati državna tajnica Condoleezza Rice, ističući kako bi to trebao biti prvi u nizu sastanaka na kojima bi se tijekom 2008. razrađivali planovi i napredovalo prema sporazumu.

Bush se na summitu G-8 usuglasio s ostalim čelnicima skupine o "značajnom", ali neodređenom smanjenju emisije plinova i pregovorima o novom, širem, globalnom klimatskom sporazumu za razdoblje nakon 2012. godine, kada istječe Sporazum iz Kyota.

Istodobno je odbio potpisati postavljene ciljeve da se do 2050. godine emisija plinova smanji za 50 posto u odnosu na 1990.

Visoki američki dužnosnik izjavio je da administracija ostaje protiv obveznih limita za emisiju plinova za cijelo gospodarstvo, jer bi to štetilo međunarodnoj konkurentnosti američkih tvrtki.

Mnogi klimatski stručnjaci kažu da bez limita emisije plinova u SAD-u, najvećem svjetskom zagađivaču, izgledi za značajniji napredak ostaju vrlo ograničeni.