Svijet
0

Bush pozdravio prihvaćanje SOFA sporazuma u iračkom parlamentu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je pozdravio donošenje Sporazuma o statusu američkih snaga u Iraku (SOFA) u iračkom parlamentu, kao potvrdu jačanja iračke demokratije i sposobnosti zemlje da se sama zaštiti, nazivajući ga "povijesnim sporazumom koji će služiti zajedničkim i trajnim interesima" SAD-a, Iraka i regije.

Irački parlament je nakon 11 mjeseci pregovora odobrio SOFA sporazum koji predviđa povlačenje američkih snaga do kraja 2011. godine. Dvotomni međudržavni sporazum, koji se sastoji od Sporazuma o strateškom okviru i Sporazuma o sigurnosti, podržalo je 149 od 198 prisutnih zastupnika parlamenta koji ima 275 članova. Potrebna većina bila je 138 glasova.

"Današnje glasanje potvrđuje rast iračke demokratije i povećanu sposobnost da štiti samu sebe", rekao je Bush u saopćenju koje je objavila Bijela kuća.

Prije dvije godine današnji događaj bi se činio nevjerojatnim, ali uspjeh strategije slanja američkih pojačanja i uspjeh Iračana stvorili su uvjete da se sporazum SOFA usuglasi i odobri u iračkom parlamentu, rekao je Bush.

Izražavajući očekivanje da će Predsjedničko vijeće Iraka ubrzo dati konačno odobrenje za sporazum, američki predsjednik je "čestitao zastupnicima u parlamentu koji su se ujedinili kako bi odobrili povijesni sporazum koji će služiti zajedničkim i trajnim interesima obiju zemalja i regije".

Bushev nasljednik Barack Obama u predizbornoj kampanji je najavljivao da će povući američke snage iz Iraka u prvih 16 mjeseci svoga mandata. Također je izjavio da će izvršiti "taktičke prilagodbe" u primjeni tog rasporeda povlačenja nakon što preuzme dužnost 20. januara 2009., pri čemu će se "savjetovati sa zapovjednicima na terenu i iračkom vladom".

SOFA sporazum previđa povlačenje američke vojske iz iračkih gradova u baze do sredine 2009. i napuštanje zemlje do kraja 2011. Sporazum također ograničava ovlasti američkih snaga da hapse iračke građane i izvode vojne operacije.

Sredinom 2009. bit će održan referendum na kojem će irački građani moći odlučiti o prekidu sporazuma i prije njegova predviđenog isteka 31. decembra 2011.

SOFA predviđa mogućnost prekida važenja, uz uvjet da jedna strana obavijesti drugu godinu dana unaprijed.

Sporazum o statusu snaga zamijenit će mandat Ujedinjenih naroda koji daje međunarodnopravnu podlogu za prisustvo američkih snaga u Iraku, započeto invazijom u martu 2003. i svrgavanjem režima Saddama Husseina. Mandat UN-a istječe 31. decembra ove godine.

SOFA jamči da neće biti stalnih američkih baza u Iraku u bilo kojem obliku, te sprečava SAD-u da koristi Irak kao polazište za napade na susjedne zemlje, izjavio je u srijedu savjetnik za nacionalnu sigurnost Iraka Mowaffak al-Rubaie za TV Al-Arabiya, prenosi Hina.