Svijet
0

Bush potpisao nalog za upućivanje dodatnih 4.400 vojnika u Irak

FENA
Američki predsjednik George W. Bush, koji boravi na latinoameričkoj turneji, u subotu je odobrio upućivanje dodatnih 4.400 vojnika u Irak, na zahtjev novog zapovjednika koalicijskih snaga generala Davida Petraeusa, izvijestio je u nedjelju CNN.

Bush je potpisao nalog za upućivanje dodatnih američkih snaga u Irak u predsjedničkom avionuu Air Force One, dok je letio iz brazilskog Sao Paula u Montevideo u Urugvaju, prema navodima Gordona Johndroea, glasnogovornika Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

U januaru je Bush objavio kako planira uputiti dodatnih 21.500 vojnika u Irak s osnovnim zadatkom stabilizacije stanja u Bagdadu i jačanja pritiska na Al-Qaidu i sunitske pobunjenike u pokrajini Anbar.

Jedinice sa 4.400 vojnika, čiji je razmještaj naredio u subotu, dodatak su na taj broj.

Prema riječima Johndroea, glavnina tih snaga biti će angažirana u operacijama pritvaranja uhapšenih, budući da se očekuje rast broja zatočenih tokom provedbe plana jačanja sigurnosti u Bagdadu.

Povećanje broja vojnika za pojačanje sadašnjeg američkog kontingenta u Iraku, koji broji oko 139.000 ljudi, bilo je očekivano. Ministar odbrane Robert Gates početkom sedmice je najavio kako će oko 5.000 dodatnih vojnika biti poslano u Irak, uz 21.500 čije razmještanje već traje.

Zapovjednici koalicijskih snaga u Iraku obznanili su ove sedmice kako će zadržavanje povećanog broja američkih vojnika biti potrebno do kraja 2008.

Čelnici demokratske većine u Kongresu istodobno su najavili prijedlog zakona kojim se dodatno finansiranje američkih snaga u Iraku u ovoj godini uvjetuje početkom povlačenja borbenih jedinica sredinom 2008. ili ranije, zavisno od brzine kojom će iračke snage preuzimati nadzor nad zemljom.