Svijet
0

Bush pooštrava mjere sigurnosti na granici sa Meksikom

Sarajevo-x.com
Očekuje se da će američki predsjednik George W. Bush poslati stotine pripadnika Nacionalne straže duž granice sa Meksikom kako bi spriječio ulazak ilegalnih useljenika.

Bushovo obraćanje nacije se očekuje u ponedjeljak navečer u 20h po lokalnom vremenu, u kojem će najaviti pojačanje mjere sigurnosti na granicama.

U vrijeme kada je problem sa imigrantima sve veći, Bush je iskazao svoju podršku programu "gostujućih radnika" koji bi dozvoljavao imigrantima da privremeno rade u SAD-u, čime je izgubio dosta podrške među konzervativcima koji u ovom programu vide vid amnestije za ilegalne goste u svojoj zemlji.

Stephen Hadley, savjetnik predsjednika Busha za pitanja nacionalne sigurnosti, nije htio reći precizno o kojem se broju pripadnika Nacionalne straže radi.

"Bitno je da ljudi shvate da se ne radi o militarizaciji granice. Radi s o pružanju pomoći civilnoj Graničnoj službi, kroz pružanje podrške, logistike, treninga i obuke, te obavještajnih aktivnosti i sličnih stvari", rekao je Hadley za CNN u nedjelju.