SAD
0

Bush pohvalio likvidaciju Bin Ladena kao "dobar potez"

FENA
George Bush
George Bush
U svom prvom neformalnom komentaru nakon smrti Osame bin Ladena bivši američki predsjednik George W. Bush rekao je u petak da nije bio "presretan" na vijest o smrti Osame bin Ladena, ali je ocijenio "dobrim potezom" izvođenje operacije mornaričkih komandosa Navy SEAL u Pakistanu u kojoj je likvidiran teroristički vođa.

Prema ABC Newsu, Bush je na skupu oko 1.800 menadžera investicijskih fondova u Las Vegasu rekao da je pokrenuo potragu za Bin Ladenom prije gotovo deset godina, nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2011., "ne iz mržnje već radi vršenja pravde".

Ipak, "čovjek je mrtav. To je dobro. Osamina smrt je velika pobjeda u ratu protiv terorizma", rekao je Bush. Bivši vrhovni zapovjednik, poznat po obećanju da će pravda stići one koji su odgovorni za napade 11. septembra 2001. i da će ih "dimom istjerati iz njihovih rupa", objavio je saopćenje nakon napada na Bin Ladena, u kojem je istakao da "taj važan uspjeh označava pobjedu za Ameriku, za ljude koji traže mir u svijetu, i za sve one koji su izgubili najmilije 11. septembra 2001.", prenijela je Hina.

Bush je kasnije odbio poziv da posjeti "Ground Zero" (Nulta tačka) u New Yorku, s predsjednikom Barackom Obamom, četiri dana nakon što je Bin Laden ubijen, a odbio je i zahtjeve za intervjuima.

Obama je nazvao Busha i bivšeg predsjednika Billa Clintona nakon napada u Pakistanu 2. maja, kako bi ih lično izvijestio o smrti Bin Ladena.