Svijet
0

Bush pobijedio u ratu nerava s demokratima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki demokrati izgubili su u utorak rat nerava s administracijom predsjednika Georgea Busha pošto su odustali od namjere da dalje finansiranje ratnih operacija uvjetuju utvrđivanjem datuma povlačenja trupa iz Iraka, što je prethodnih mjeseci predstavljalo glavni kamen spoticanja na liniji Bijela kuća - Capitol Hill.

Lider demokrata u Predstavničkom domu Kongresa Stany Hoyer izjavio je danas da dvije strane, poslije intenzivnih pregovora koji su uslijedili pošto je predsjednik Bush 1. maja poništio privobitni zakon o finansiranju, definiraju posljednje detalje novog akta, u kojem se, međutim, povlačenje gotovo 160.000 američkih vojnika iz Iraka ne spominje, prenijele su agencije.

"Predsjednik je jasno rekao da neće potpisati zakon u kojem se spominju vremenski rokovi. Mi ne možemo oboriti njegov veto", priznao je Hoyer, što, suštinski, označava kraj antiratne inicijative demokrata.

Tekst novog zakona o finansiranju operacija u Iraku i Afganistanu, vrijedan oko 100 milijardi dolara, bit će usaglašen do kraja sedmice.

Ovakav razvoj situacije, bez sumnje, predstavljaće ozbiljno razočarenje za ogromni broj Amerikanaca, koji su prošlog novembra glasali za demokrate, očekujući da će njihovi predstavnici iskoristiti parlamentarnu većinu kako bi prekinuli američko angažiranje u Iraku, gdje je do sada poginulo 3.420, a ranjeno oko 34.000 vojnika SAD-a.

Sljedeća antiratna inicijativa demokrata očekuje se u julu, kada će se na dnevnom redu naći zakon o finansiranju ratnih operacija za sljedeću fiskalnu godinu, koja u SAD-u počinje 1. oktobra.