Svijet
0

Bush otputovao na evropsku turneju

FENA
Američki predsjednik George W. Bush otputovao je u ponedjeljak iz Washingtona na osmodnevnu evropsku turneju tokom koje će posjetiti Češku, Poljsku, Italiju, Vatikan, Albaniju i Bugarsku te sudjelovati na samitu G-8 u Njemačkoj, objavila je Bijela kuća.

Zrakoplov Air Force One poletio je u jutarnjim satima iz zračne baze Andrews kraj Washingtona, a prva etapa Busheve turneje bit će Prag, gdje će se američki predsjednik u utorak sastati sa češkim predsjednikom Vaclavom Klausom i premijerom Mirekom Topolanekom.

Tokom boravka u Pragu Bush će održati govor o promicanju i širenju demokratije na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Demokratija i sigurnost: Temeljne vrijednosti zdrave politike", među čijim je organizatorima i bivši češki predsjednik Vaclav Havel.

"Predsjednik cijeni vodstvo Češke Republike u promicanju sloboda u nekim od najvećih tiranija na svijetu kao što su Burma (Mianmar), Bjelorusija i Kuba", izjavio je Bushev savjetnik Stephen Hadley, a prenosi CNN.

Sa češkim a kasnije i poljskim čelnicima Bush će među ostalim razgovarati i o planu postavljanja 10 sustava proturaketnih presretača do 2012., čiji bi lanseri trebali biti u Poljskoj a radari u Češkoj.

Samit G-8, koji se od 6. do 8. juna održava u Heiligendammu u Njemačkoj, središnja je tačka Busheve turneje, a glavne rasprave na skupu bit će posvećene pitanjima globalnog gospodarskog rasta, pomoći razvoju Afrike i klimatskim promjenama.

Američki predsjednik u Heiligendammu će se zasebno sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, u trenutku kada su američko-ruski odnosi zategnuti zbog neslaganja oko proturaketnog štita, rezolucije UN-a o Kosovu i drugih pitanja. Također će imati bilateralne susrete s novim francuskim predsjednikom Nicholasom Sarkozyem, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i drugim državnicima.

Nakon samita G-8 Bush će 8. juna otputovati u Juratu u Poljskoj, gdje će se sastati s poljskim predsjednikom Lechom Kaczynskim.

Bush će zahvaliti Poljskoj na suradnji oko sustava proturaketne obrane, promicanja slobode u Bjelorusiji i pomaganja mladim demokratijama kao što je Ukrajina, kazao je Hadley.

Plan postavljanja sustava presretača za zaštitu Evrope i SAD-a od raketnih prijetnji s Bliskog istoka izazvao je odlučno protivljenje Rusije.

U Rimu će se 9. juna Bush sastati s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom i premijerom Romanom Prodijem, a istoga dana u Vatikanu prvi put će ga primiti papa Benedikt XVI.

Bush će 10. juna doputovati u Tiranu, kao prvi predsjednik SAD-a u posjeti Albaniji, a uz pitanja bilateralne suradnje i očekivanog ulaska Albanije u NATO 2008., zajedno s Hrvatskom i Makedonijom kao članicama Jadranske povelje.

Jedna od tema razgovora s predsjednikom Alfredom Moisiuom i premijerom Salijem Berishom bit će i pitanje neovisnosti Kosova, odnosno američke podrške rezoluciji UN-a kojom bi se proveo plan posrednika UN-a Marttija Ahtisaarija o međunarodno nadziranoj neovisnosti Kosova, o čemu također postoji otvoreno neslaganje SAD-a i Rusije.

Zadnja stanica Busheve turneje bit će 11. juna Bugarska, gdje će se američki predsjednik sastati s predsjednikom Georgijem Prvanovom i premijerom Sergejom Staniševim, a prema najavama dužnosnika administracije jedna od tema razgovora bit će učvršćenje demokratije na Balkanu.