Svijet
0

Bush oštro kritizirao Chaveza

FENA
Predsjednik George W. Bush žestoko se okomio u srijedu na venecuelanskog kolegu Hugu Chaveza i vladu Karakasa, optuživši ih da podržavaju kolumbijsku gerilu i da rasipaju naftna bogatstva u ime antiameričke politike.

"Režim rasipa naftna bogatstva u naporima da promovira svoju neprijateljsku viziju u Americi. On dozvoljava svojim građanima da se suočavaju s teškom nestašicom hrane, prijeteći pritom svojim susjedima", rekao je Bush u svom govoru u Washingtonu.

"Dok nastoji da proširi svoj utjecaj na Latinsku Ameriku, režim nastoji da promovila socijalnu pravdu, a u stvarnosti njegov program sadrži samo prazna obećanja i glad za vlašću", dodao je Bush.

Bush je prigovorio Chavezu da je održao pohvalni govor drugoj ličnosti kolumbijske marksističke gerile Raulu Reyesu, ubijenom početkom marta u napadu kolumbijske vojske s druge strane granice Ekvadora.

Ova kolumbijska operacija protiv Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) izazvala je tešku diplomatsku krizu između kolumbijske vlade, jednog od glavnih saveznika Bushove administracije u Latinskoj Americi, i ljevičarskih vlada Ekvadora i Venecuele.

Okomivši se oštro na venecuelansku vladu, bez obzira na nedavno rješenje diplomatske krize, Bush je optužio Chaveza da je zatražio da se FARC prizna kao regularna vojska a režim da je u svoje redove primio čelnike FARC-a u Karakacu.