Svijet
0

Bush odlazi na turneju po afričkim zemljama

FENA
Predsjednik George W.Bush započinje u petak sedmičnu turneju po Africi, s namjerom da potvrdi angažiranost Sjedinjenih Država u tom regionu.

Bush treba da otputuje krajem dana za Benin. On potom odlazi za Tanzaniju, Ruandu, Ganu i Liberiju, na turneju koja će vjerojatno biti posljednja afričkom kontinentu prije završetka njegovog mandata.

Predsjednik je zaprijetio da će ostati u Washingtonu kako bi riješio svađu s Predstavničkim domom, koji odbija da izglasa kontroverzni zakon o odobravanju protuterorističkog prisluškivanje bez mandata suca, te zahtijeva njegovo brzo usvajanje.

Bush će nastojati da, tokom svoje turneje, istakne američku politiku pomoći regionu i da udruži napore da okonča krizu u Keniji, gdje šalje svoju državnu tajnicu Condoleezzu Rice.

Američki predsjednik je također ocijenio novim "genocidom" krvavi sukob u sudanskoj pokrajini Darfur, te rekao da je "izfrustriran sporošću" razvoja događaja na terenu.

Bush se prije odlaska sastao u Bijeloj kući s generalnim sekretarom Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonom. On će svoje putovanje iskoristiti da govori o "vrlo sporom napredovanju" raspoređivanja zajedničkih snaga Afričke unije i Ujedinjenih naroda u Darfuru.