Svijet
0

Bush objavio mjere za suzbijanje krize hipotekarnih kredita u SAD-u

FENA
Američki predsjednik George W. Bush u petak je objavio niz mjera i preporuka savezne vlade koje trebaju pridonijeti suzbijanju krize drugorazrednih hipotekarnih kredita na stambenom tržištu i pomoći stotinama tisuća Amerikanaca da izbjegnu zapljenu kuća, zbog teškoća s kreditima promjenjivih kamata, javila je Hina.

"Planiram pomoći kućevlasnicima, vlada ima ulogu koju treba odigrati. No vladin posao nije da sanira špekulante ili one koji su odlučili kupiti kuću koju si ne mogu priuštiti", rekao je Bush u izjavi za novinare u ružičnjaku Bijele kuće.

Bush je najavio da će Federalnoj stambenoj upravi (FHA), koja osigurava hipotekarne kredite dužnika niže i srednje platežne moći, ubuduće biti dopušteno da jamči kredite i tzv. "delinkventnim dužnicima", koji kasne s plaćanjem kredita više od 90 dana, kako bi im se pomoglo da izbjegnu zapljenu i refinanciraju kredit uz povoljnije uvjete.

Tom bi se mjerom oko 80.000 dužnika kvalificiralo za refinansiranje hipotekarnih stambenih kredita u 2008., povećavajući ukupni broj jamstava FHA na 240.000. Predviđa se da bi za oko dva milijuna takvih kredita kamatne stope mogle biti povećane u iduće dvije godine, što prijeti pravom poplavom zapljena kuća, pa Busheve administracija nastoji umanjiti štete.

Bush je pozvao Kongres da što prije prihvati predloženi zakon o modernizaciji rada FHA, kao i da reformira porezne propise kako bi se porezne obveze kućevlasnika uskladile s refinanciranim kreditima.

Predloženim zakonom FHA bi mogla povećati svoju premiju za tzv. delinkventne dužnike s 1,5 na 2,2 posto, osiguravati kredite do 417.000 dolara sa sadašnjih 362.000 dolara, a ukinuo bi se i obvezni depozit od tri posto za osiguranje kredita.

On je pozvao na jačanje regulative na tržištu tzv. drugorazrednih hipotekarnih kredita, uvođenje zakona protiv "grabežnih" vjerovnika i transparentno isticanje svih troškova i cijene kredita.

Također je pozvao banke i druge vjerovnike, da pregovaraju s dužnicima o refinanciranju kredita, te apelirao na odgodu zapljena kuća pod hipotekom.

Povećanje kamatnih stopa, kazneni penali za kašnjenje i pad tržišne vrijednosti kuća onemogućili su mnogim siromašnijim kupcima da vraćaju kredite, refinanciraju ih pa čak i da prodaju kuće.

"Novi kreditni proizvodi učinili su kredite dostupnijima za više ljudi, no u industriji kredita nažalost ima i ekscesa", kazao je Bush ističući kao jedan od najproblematičnijih "kredite s promjenjivom kamatom, koji počinju s niskom stopom a nakon nekoliko godina ona naraste".

Prodaja kuća u SAD u kontinuiranom je padu već pet mjeseci, a u srpnju se zaustavila na razini od 5,75 milijuna godišnje, što je najniža razina od studenoga 2002., izvijestila ja Nacionalna udruga trgovaca nekretninama 27. kolovoza.

Postroženi uvjeti kreditiranja i više cijene kredita zaprijetili su stambenom tržištu, koje je jedan od motora gospodarskog rasta SAD. Demokrati u Kongresu i njihovi predsjednički kandidati kritizirali su Bushovu administraciju da ne poduzima ništa kako bi spriječila val zaplijene kuća, koji je najviše zahvatio pripadnike manjinskih zajednica slabijih primanja, kako što su afroamerička i latinoamerička zajednica.

Oko 56 posto banaka u SAD u posljednje je vrijeme pooštrilo uvjete za izdavanja hipotekatrnih kredita za kupce s lošom ili osrednjom "kreditnom poviješću", pokazali su podaci središnje banke FED.

Kriza drugorazrednih hipotekarnih kredita u SAD prelila se i na svjetska financijska tržišta gdje su američke banke prodavale vrijednosnice, kroz izdavanje tzv. CDO-a, kolateraliziranih dužničkih obveza, čija je vrijednost u 2005. i 2006. narasla s 50 na 175 milijardi dolara, da bi u 2007. počela opadati.

Bushova objava savezne intervencije za suzbijanje krize na hipotekarnom tržištu u petak je rezultirala rastom vrijednosti dionica na američkim burzama, prvenstveno dionica banaka.