Svijet
0

Bush o odlasku Blaira i izboru ambicioznog Sarkozyja

Sarajevo-x.com
George W Bush; Foto: AP
George W Bush; Foto: AP
Američki predsjednik George W Bush je pohvalio britanskog premijera Tonyja Blaira, koji napušta to mjesto, kao vizionarskog lidera, dobrog prijatelja i čvrstog saveznika. Blair, koji je jučer objavio da se povlači 27. juna, je kritiziran u Britaniji zbog neopreznog podržavanja Busha u ratu u Iraku.

"Nedostajaće mi Blair", izjavio je Bush za novinare. "On je politička figura koja je sposobna da razmišlja unaprijed. Dokazao mi je da je čovjek koji drži riječ, što je ponekad rijetko u političkim krugovima u kojima se ja krećem".

Bush je rekao kako očekuje dobru suradnju sa Blairovim nasljednikom, trenutnim ministrom finansija Gordonom Brownom, piše DPA.

"Ne bih trebao predviđati ko će to biti, ali sve sugerira da bi to mogao biti on", kazao je Bush. "Mislim da se radi o osobi sa kojom je lako razgovarati i koji je dobar mislilac". Pošto se politička situacija u dvije vodeće evropske nacije mijenja, Bush je izjavio da se nada dobroj suradnji i sa novoizabranim konzervativnim predsjednikom Francuske Nicolasom Sarkozyjem, ali je rekao i da nema nekih posebnih iluzija o odnosima SAD i Francuske.

"Ranije sam se susreo sa njim kada je dolazio ovdje i otkrio sam da je veoma ambiciozan, energetičan, pametan i sposoban političar", rekao je Bush.