SAD
0

Bush o intervencijama vlade na financijskim tržištima

FENA
Dok se dionice na Wall Streetu polako oporavljaju, američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je izjavio da su financijska tržišta i dalje suočena s ozbiljnim izazovima, ali da njegova vlada poduzima vanredne mjere kako bi "ojačala i stabilizirala financijska tržišta i poboljšala povjerenje ulagača".

"Posljednjih sedmica savezna vlada poduzima vanredne mjere kako bi odgovorila na izazove s kojima se suočavaju naša financijska tržišta", kazao je Bush nakon hitnog sastanka s ministrom financija Henryem Paulsonom i svojim privrednim savjetnicima.

"Amerikanci mogu biti sigurni da ćemo nastaviti djelovati kako bi ojačali i stabilizirali financijska tržišta i poboljšali povjerenje ulagača", naglasio je Bush.

Podsjećajući da je Vlada preuzela nadzor nad agencijama za stambeno financiranje Fannie Mae i Freddi Mac, osiguravši im po 100 milijardi dolara iz proračuna, te da je središnja banka - Federalne rezerve FED - spriječila urušavanje osiguravateljnog diva AIG, sa zajmom od 85 milijardi dolara, Bush je istaknuo kako je Komisija za vrijednosnice u srijedu poduzela akciju da "pojača zaštitu ulagača i zaoštri mjere prisile protiv ilegalnih tržišnih manipulacija".

"Prošle su noći Federalne rezerve, u koordinaciji s drugim središnjim bankama diljem svijeta, poduzele značajan korak da osiguraju dodatnu likvidnost američkog financijskog sustava", rekao je Bush, ističući kako su ti koraci nužni i važni a tržišta im se prilagođavaju.

Wall Street je u četvrtak povoljno reagirao na odluku FED-a i najvećih svjetskih središnjih banaka da ubace 247 milijardi dolara u globalni financijski sustav, kao i delovanje regulatornih tijela protiv malverzacija s dionicama banaka. Indeks Standard & Poor's 500 Index rastao je za 9,47 bodova, ili 0,8 posto, na 1,165.86 bodova u 11.05 sati u New Yorku. Dow Jones je bio u plusu 66,2 boda, ili 0,6 posto, na 10,675.86 bodova. Tehnološki indeks Nasdaq rastao je za 11,76 bodova na 2,110.61 bodova. Na svaku dionicu koja je gubila na vrijednosti, dvije su rasle, na newyorškoj burzi NYSE.

Nastojeći spriječiti daljnje pogoršavanje globalne kreditne krize, FED je u četvrtak ubacio milijarde dolara na financijska tržišta u SAD-u i inozemstvu. Banka federalnih rezervi New Yorka, jedna od 12 regionalnih podružnica FED-a, ubacila je 55 milijardi dolara u privremene rezerve SAD-a, što je korak koji bi trebao ublažiti napetost financijskog sistema koji je u opasnosti da se zamrzne. Manevar je poduzet dok se predsjednik FED-a Ben Bernanke bori s najgorom financijskom krizom od velike depresije 1930-ih godina.

U posljednjih nekoliko dana američki financijski sistem je teško uzdrman urušavanjem dvaju divova Wall Streeta, banke Lehman Brothers i osiguravatelja AIG, zbog zapanjujućih gubitaka na vrijednosnicama deriviranim iz hipotekarnih kredita. Infuzuja gotovine trebala bi pomoći da se ublaže teškoće s prekonoćnim posudbama među bankama. Veliki porast troškova takvih posudbi učinio je banke nespremnima da posuđuju jedne drugima, što je pogoršalo već i onako otežane uvjete kreditiranja.

Noćas u 03 sata FED je u koordiniranoj akciji s drugim najvećim središnjim bankama u svijetu pojačao djelovanje kako bi ublažio daljnje zaoštravanje 13-mjesečne krize. Zajednički su preplavili globalna tržišta dolarima. Kako je rečeno, ukupno je FED povećao količinu gotovine za središnje banke za 180 milijardi dolara, na 247 milijardi, javila je Hina.

Te mjere trebaju "poboljšati likvidnost na globalnim finacijskim tržištima", naveo je FED u saopćenju, najavljujući da će "središnje banke nastaviti blisko surađivati kako bi poduzele primjerene korake da se odgovori na postojeće pritiske".

U koordiniranoj akciji s FED-om sudjelovali su Evropska središnja banka te središnje banke Švicarske, Japana, Velike Britanije i Kanade. Kriza je potresla Amerikance, bacila Bijelu kuću u krizni modus djelovanja i naelektrizirala predsjedničke kandidate.

Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama izjavio je da FED poduzima ispravne korake kako bi "održao funkcioniranje financijskog sistem u SAD-u i dotok kredita za američka kućanstva i poslovne subjekte". On se zauzeo za veću regulaciju na Wall Streetu.

Republikanski predsjednički kandidat John McCain početkom sedmice je ocijenio da su "temelji američke privrede zdravi" i kritizirao vladinu intervenciju na Wall Streetu, da bi se kasnije ispravio i pozdravio hitne mjere za stabiliziranje tržišta te se suglasio s potrebom veće regulacije poslovanja na Wall Streetu.