Svijet
0

Bush: "Nezadovoljstvo situacijom u Iraku ne smije dovesti do demoralizacije u vezi sa svrhom naše misije"

FENA
S dvije sedmice do izbora za Kongres i sve većim brojem američkih žrtava u Iraku predsjednik George W. Bush je američkoj javnosti u srijedu ponovio svoje razloge za nastavak daljnjeg angažmana u toj zemlji.

Predsjednik je na pres-konferenciji u Bijeloj kući ponovio svoju odlučnost da pobijedi u iračkom sukobu, izvještava VoA. On je rekao da je zabrinut gubicima i da zna kako mnogi Amerikanci nisu zadovoljni situacijom u Iraku.

"Ali to nezadovoljstvo ne smije dovesti do demoralizacije u vezi sa svrhom cijele misije", rekao je predsjednik Bush.

Tokom skoro sat vremena dugog susreta s novinarima predsjednik je opisivao situaciju u Iraku u vrlo sumornim tonovima, naglašavajući i postignuti napredak kao i neuspjehe. Ponovno je naglasio da su ulozi u Iraku visoki, dodajući da je ovaj sukob ključan za američku sigurnost.

"Da ne mislim kako je naša misija u Iraku vitalna za sigurnost Amerike, doveo bih naše vojne snage sutra kući", rekao je predsjednik Bush.

On je rekao da vremenski okvir za povlačenje iz Iraka, što predlažu mnogi njegovi politički protivnici, "nije jedna od opcija". Međutim, govorio je o važnosti da se odrede ciljevi i kriteriji i da se onda ulože napori u njihovo ostvarivanje.

Američki predsjednik je naglasio da postoje koraci koje mora poduzeti vlada premijera Nurija al-Malikija kako bi zauzdala nasilje i jasno dala do znanja kako je iračka sudbina na kraju u rukama izabranih iračkih čelnika.

Nešto prije pres-konferencije u Bijeloj kući, u Bagdadu je premijer Maliki srdito upozorio Sjedinjene Države da ne diktiraju vremenske okvire za okončanje nasilja.

Predsjednik Bush je jasno dao do znanja da se s vremenom američka taktika u Iraku mijenja isto kao i što je evoluirala i taktika neprijatelja. Bush, koji je nekad u opisivanju situacije u Iraku koristio frazu "nastavljamo istim smjerom", sad naglasak stavlja na fleksibilnost.

U svome govoru predsjednik SAD-a spomenuo je da su ovog mjeseca ubijena 93 pripadnika američkih oružanih snaga i 300 pripadnika iračkih snaga sigurnosti, dodajući da su napadi i otmice i dalje najozbiljniji problem u Iraku.