Svijet
0

Bush: Neprijatelj u Iraku je "čisto zlo"

FENA
Predsjednik George W. Bush izjavio je u srijedu kako je svjestan da je nacija zabrinuta zbog rata u Iraku te da se pita mogu li Amerikanci pobijediti.

Kazao je, ipak, kako napori da se vojnici vrate kućama čine američke vojnike ranjivijim na napade neprijatelja koji je "čisto zlo".

"Neprijatelj ne mjeri sukob u Iraku u smislu vremenskih rokova", poručio je Bush vojnicima u bazi Fort Irwin, u jasnoj aluziji na planove kongresnih demokrata da započnu fazno povlačenje trupa, javio je AP.

"Stratergija koja ohrabruje neprijatelja da čeka na nas opasna je - opasna je za naše vojnike, opasna je za našu sigurnost. I ona neće postati zakon", izjavio je Bush.

Obraćajući se vojnicima u Fort Irwinu, gdje se veliki broj borbenih jedinica priprema za odlazak u Irak, Bush je nastojao održati pritisak na demokrate.

I Zastupnički dom i Senat usvojili su prijedloge zakona o finansiranju rata koji bi uspostavili vremenski okvir za američke vojnike da se vrate kućama iz četverogodišnjeg sukoba.

"To je težak rat. Američki narod je umoran od tog rata. On se pita možemo li uspjeti ili ne. On je užasnut bombašima-samoubicama koje viđa", izjavio je Bush.

Bush je ipak iskoristio užasavajuću priču iz Iraka - onu u kojoj teroristi koriste djecu koju stavljaju u automobil kako bi prošli kroz kontrolni punkt i potom detonirali vozilo - da opiše zašto ne želi povlačenje.

"To mi omogućava da uvidim prirodu neprijatelja s kojim smo suočeni, to pojačava moju riješenost da zaštitim američki narod. Ljudi koji to čine nisu učesnici u građanskom ratu, oni su čisto zlo. I ja mislim da imamo obavezu da se zaštitimo od toga zla", izjavio je Bush.