Svijet
0

Bush: Nema povlačenja iz Iraka

FENA
Foto: AP; George W. Bush
Foto: AP; George W. Bush
Američki predsjednik Greorge Bush odbacio je pozive za početak povlačenja američkih vojnika iz Iraka, ocjenjujući kako komandantima mora da se omogući da završe najnoviju ofanzivu u Bagdadu.

Bush je pozvao Kongres, koji je počeo debatu o godišnjem vojnom budžetu, da prije bilo kakve odluke sačeka izvještaj koji će glavnokomandujući američkih snaga u Iraku, general David Petraeus podnijeti u septembru, javio je BBC.

Senat bi, međutim, uskoro mogao da glasa o amandmanima na predloženi budžet, koji bi mogli da prinude administraciju da smanji broj vojnika u Iraku.

Predsjednik je pod sve snažnijim pritiskom vodećih senatora, među kojima ima i onih iz njegove Republikanske stranke, da promjeni strategiju u Iraku.

Potpredsjednik Dick Cheney i drugi zvaničnici administracije proveli su cijeli dan u Kongresu nastojeći da uvjere republikanske senatore da ostanu lojalni predsjedniku.

U međuvremenu, u Iraku nasilje ne jenjava.

Policija u Bagdadu saopćila je da su dvojica Iračana i jedan Filipinac poginuli u napadu na dobro utvrđenu "Zelenu zonu" u centru glavnog grada, u kojoj se nalaze irački parlament i jedan broj stranih ambasada i vladinih zgrada.

Nepoznati napadači ispalili su na to gradsko područje tridesetak minobacačkih granata i raketa.

U prošlosti su i sunitske i šiitske grupe gađale Zelenu zonu, a napadi su posljednjih mjeseci postali učestaliji. U sličnom incidentu u maju poginule su četiri osobe.