Svijet
0

Bush naredio prekid povlačenja iz Iraka nakon jula

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je naredio da se nakon jula do daljnjega zaustavi povlačenje američkih snaga iz Iraka te je prihvatio preporuke zapovjednika generala Davida Petraeusa, koji je upozorio na opasnost da se zbog povlačenja razina nasilja vrati na prijašnje stanje.

Busheva odluka praktički jamči snažnu američku prisutnost u Iraku sve do isteka njegova mandata u januaru 2009.

Bush je naglasio da će generalu Petraeusu biti na raspolaganju "dovoljno vremena" kako bi razmotrio kada se pojedine američke postrojbe mogu vratiti kući.

U Iraku je sada 20 američkih bojnih brigada s oko 158.000 vojnika, a nakon jula bi trebalo ostati 15 brigada s oko 140.000 vojnika ili 8000 više nego što ih je bilo prije nego su došla pojačanja u januaru 2007.

Bush je ocijenio da se u zadnjih 15 mjeseci, zahvaljujući pojačanjima, dogodio "velik strateški zaokret u Iraku" te da su američke snage preuzele inicijativu, ali je priznao da "i dalje postoje ozbiljni problemi".

Također je najavio kako će tražiti da se pripadnicima kopnene vojske skrate sadašnje izmjene u Iraku i Afganistanu s 15 na 12 mjeseci, s pravom vojnog osoblja da godinu dana provedu u SAD-u za svaku godinu provedenu na prekomorskim dužnostima.

Prije odluka predsjednika Busha u Kongresu su dva dana o napretku u Iraku svjedočili general David Petraeus i američki veleposlanik u Bagdadu Ryan Crocker.

U ratu u Iraku, koji je prošli mjesec ušao u šestu godinu, poginulo je više od 4000 američkih vojnika, a državni je budžet stajao više od 500 milijardi dolara. Procjenjuje se da je u ratu ubijeno između 85 i 90 hiljada Iračana, uglavnom civila.

Demokratski čelnici u Kongresu oštro su kritizirali Bushevu odluku o prekidu povlačenja iz Iraka na neodređeno vrijeme.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi izjavila je da će Bush za sobom ostaviti neuspjeh u vođenju rata u Iraku i neuspjelo vođenje gospodarstva. Upozorila je i na američke gubitke, desetke hiljada ranjenih i golemu cijenu rata.

"Kada će Iračani nešto od svoga budžetskog viška uložiti u vlastitu obnovu, umjesto da nas sve dublje uvlače u dug da bismo platili njihovu obnovu?", pitala je Pelosi.

"Predsjednik Bush vodi nas u promašen rat, u sve veći dug i recesiju", kazala je Pelosi, prenosi Hina, dodavši da će Bush budućem predsjedniku ostaviti neuspjelu ratnu i gospodarsku politiku.