Svijet
0

Bush: Nakon ruske pošiljke Iran ne treba obogaćivati uran

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u ponedjeljak kako Iran ne bi trebalo da nastavi obogaćivati uran nakon što je iz Rusije počeo primati isporuke obogaćenog urana za svoj civilni nuklearni program.

"Rusija je poslala ili je u postupku slanja obogaćenog urana u Iran kako bi pomogla s njihovim civilnim nuklearnim reaktorom. Ako je to slučaj, ako su Rusi voljni to činiti - što ja podržavam - tada Iranci ne treba da uče o obogaćivanju (urana). Ako Iranci prihvaćaju taj uran za civilnu nuklearnu centralu, onda nema potrebe da uče kako ga obogatiti", rekao je Bush na skupu Rotary kluba u Fredericksburgu, u Virdžiniji, kraj Washingtona.

Prva ruska pošiljka goriva za nuklearnu centralu, stigla je nakoliko dana nakon što su Moskva i Teheran postigli sporazum o dovršetku gradnje nuklearke Bushehr. Bush je potvrdio da su Rusi obavijestili SAD o pošiljci za Iran.

Odgovarajući na pitanja publike o Iranu, Bush je istaknuo kako je ta zemlja imala tajni program razvoja nuklearnog oružja, koji je navodno obustavila 2003., i da nastavlja s programom obogaćivanja urana, uz zaključak kako je "Iran i dalje prijetnja miru".

"Oni sada nastavljaju s putem izolacije i gospodarskih sankcija. Donijeli smo dvije rezolucije u UN-u, a (američka državna tajnica) Condi Rice sada radi na trećoj", rekao je Bush.

Američki predsjednik, prenosi Hina, poručio je Irancima da ih njihova vlada izolira od svijeta i onemogućuje im bolji standard i razvoj, te da postoje bolja rješenja za njih od netransparentne vlade s tajnim programima, koja odbija poslušati zahtjeve većine civiliziranog svijeta i suspendirati sporni program obogaćivanja urana.