Svijet
0

Bush najavio saradnju SAD-a i Turske u borbi protiv PKK-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je nakon razgovora s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom u Bijeloj kući najavio bolju obavještajnu saradnju i stalni kontakt američke i turske vojske na suzbijanju akcija gerilaca Radničke stranke Kurdistana (PKK).

"Razgovarali smo o zajedničkoj zabrinutosti zbog PKK-a, koja je teroristička organizacije i neprijatelj Turske, Iraka i SAD-a, o tome kako možemo sarađivati da bismo se obranili od PKK-a", rekao je Bush novinarima u Ovalnom uredu, nakon razgovora S Erdoganom.

Američki predsjednik je kazao kako su govorili i o potrebi bolje razmjene obavještajnih informacija, kao i potrebi da turska i američka vojska budu u stalnom kontaktu.

Dodao je kako je dogovorena uspostava takvih veza između "drugog čovjeka" glavnih štabova Turske i SAD-a, te zapovjednika američkih snaga u Iraku generala Davida Petraeusa.

"Turska je strateški partner i snažan saveznik Amerike", rekao je Bush i naglasio kako SAD želi usko sarađivati s Turskom na rješavanju problema s PKK-om. Američki predsjednik također je zahvalio Turskoj na organizaciji sastanka zemalja susjednih Iraku, proteklog vikenda.

Erdogan je naglasio kako je u sjedištu razgovora bio "međunarodni terorizam i djelovanje terorističke organizacije PKK-a". Turski premijer pozvao je SAD da radi s čelnicima u Iraku kako bi se prekinuo dotok novca za PKK.

Uoči odlaska za Washington Erdogan je najavio kako će sastanak s Bushem biti odlučujući za rješavanje pitanja kurdskih pobunjenika u sjevernom Iraku.

Turska je prijetila da će poslati vojsku preko granice kako bi uništila baze PKK-a ako SAD ne učini više da zaustavi napade gerilaca PKK-a u Turskoj.

U izjavi za rimsku La Repubblicu, prenosi Hina, Erdogan je rekao kako "nije bilo nijednoga konkretnog koraka" američke administracije da se zaustavi kurdsko nasilje.

Gerilci PKK-a posljednih mjeseci su intenzivirali napade u Turskoj, pri čemu je ubijeno 40-ak vojnika i civila. Pripadnici kurdske zajednice u Washingtonu u ponedjeljak su protestirali ispred Bijele kuće.