Svijet
0

Bush na turneji od Slovenije do Sjeverne Irske

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush, koji će u utorak na Brdu kod Kranja sudjelovati na godišnjem summitu EU-SAD, tokom osmodnevnog posjeta Evropi sastat će se s ključnim evropskim saveznicima SAD-a, a primit će ga i papa Benedikt XVI te britanska kraljica Elizabeta II, najavila je u ponedjeljak američka štampa.

U utorak će se Bush sastati sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom i premijerom Janezom Janšom, te nakon toga s predsjednikom Joseom Manuelom Barrosom i drugim članovima Evropske komisije na Brdu kod Kranja.

Globalna sigurnost, transatlantski odnosi, klimatske promjene i energetska sigurnost dominirat će godišnjim summitom EU-SAD, najavili su slovenski domaćini, koji u prvoj polovici ove godine predsjedaju Unijom.

U poslijepodnevnim satima Bush će otputovati u Berlin, a potom helikopterom za dvorac Meseberg, gdje će večerati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. U srijedu će Merkel i Bush razgovarati, po najavama, o Bliskom istoku, Afganistanu, Iranu i pitanjima zaštite klime, a predviđena je i zajednička konferencija za novinare.

U četvrtak će Bush posjetiti Italiju, gdje će se u palači Quirinale u Rimu sastati s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom, te u Palazzo Chigi s premijerom Silvijem Berlusconijem, jednim od rijetkih evropskih državnika koji ga je podržavao u vrijeme priprema invazije na Irak 2002./03., i kojeg, prema The Washington Postu, on naziva "dobrim prijateljem".

U petak, Bush će imati audijenciju kod pape Benedikta XVI. u Vatikanu, prije odlaska za Pariz, gdje će održati govor u sjedištu Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), kluba 30 najrazvijenijih zemalja svijeta, te večerati s francuskim predsjednikom Nicholasom Sarkozyem u Elizejskoj palači.

Službeni razgovori Bush - Sarkozy predviđeni su za subotu, kao i posjet američkom vojnom groblju u pariškom predgrađu Suresnes i francuskom spomeniku Drugom svjetskom ratu na Mont Valerianu.

U nedjelju će se američki predsjednik sastati s britanskom kraljicom Elizabetom II. u dvorcu Windsor, a potom se na radnoj večeri sastati s premijerom Gordonom Brownom u njegovu uredu u Downing Streetu.

Očekuje se da će prije povrataka u Washington, Bush sljedećeg ponedjeljka posjetiti Belfast u Sjevernoj Irskoj. Riječ je o oproštajnoj europskoj turneji predsjednika George W. Busha, kojemu drugi četverogodišnji mandat u Bijeloj kući istječe u siječnju 2009.