Bijela kuća
0

Bush na otvaranju Olimpijade

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki predsjednik George W. Bush prisustvovat će ceremoniji otvaranja Ljetnih olimpijskih igara u Pekingu, saopćila je Bijela kuća.

Grupe za ljuudska prava i opozicijski političari, uključujući i predsjedničkog kandidata Baracka Obamu, tražili su od Busha da razmotri bojkot ceremonije.

Situacija s ljudskim pravima u Kini našla se pod intenzivnom pažnjom otkako su tibetanski protesti ugušeni u martu.

Vojnici su koristili silu da suzbiju najveće antikineske demonstracije u tibetanskim zajednicama u posljednje dvije decenije.

Vlada u Pekingu tvrdi da su demonstranti ubili oko 20 ljudi u nemirima, ali tibetanske grupe u egzilu optužuju snage sigurnosti za ubistva brojnih demonstranata.

Odluka američkog predsjednika predstavlja ključnu simboličnu pobjedu za Kinu i udovoljit će njenim čelnicima i organizatorima Olimpijade, javlja dopisnik BBC-a iz Pekinga.

Neki od svjetskih čelnika propustit će ceremoniju koja će se održati 8. augusta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel neće prisustvovati Olimpijadi. Britanski premijer Gordon Brown bit će u Pekingu samo na ceremoniji zatvaranja.

Francuski predsjednik Nivcolas Sarkozy tvtdi da njegovo prisustvo zavisi od napretka u dijalogu između Pekinga i tibetanske vlade u izgnanstvu.

Iako je jasno da će Bush prisustvovati otvaranju Igara, nikakvi čvrsti planovi za ceremoniju otvaranja nisu objavljeni.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino objavila je predsjednikovu odluku u saopćenju za javnost.

"On smatra da će njegov odlazak u Kinu prije svega i najviše predstavljati podtršku našim sportistima. Predsjednik to smatra sportskim takmičenjem", saopćila je ona.

Bush i njegova supruga Laura sastat će se s kineskim predsjednikom Huom Jintaom u okviru posjete Kini i također će posjetiti Južnu Koreju i Tajland, saopćila je Bijela kuća.

Američka objava uslijedila je dan nakon što su visoki posrednici tibetanskog vođe u egzilu Dalaj-lame održali drugi krug razgovora s kineskim zvaničnicima u Pekingu.

Ishod razgovora još nije objavljen.