Svijet
0

Bush izrazio sućut za žrtve u Qani

FENA
Američki predsjednik George Bush je uputio izraze sućuti obiteljima žrtava bombaridranja u Qani i svima onima koji su proživjeli patnje tokom najnovije krize na Bliskom istoku. U kratkom obraćanju novinarima Bush je kazao da će se nastaviti zalagati za dugoročno rješenje prijepora između Izraela i organizacije Hezbollah.

"Sjedinjene Države su odlučne surađivati s članovima Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se došlo do takvog rješenja problema koji bi omogućio uspostavljanje održivog mira u regiji, mira koji će omogućiti majkama i očevima da podižu djecu u svijetu punom nade", kazao je.

Bush je izjavio da je o najnovijem razvoju događaja u regiji razgovarao s britanskim premijerom Tonyem Blairom. On je također dodao da je u stalnim kontaktima s državnom tajnicom Condoleezzom Rice koja je u trenutku napada na Qanu boravila u Izraelu.

"Danas sam dva puta kontaktirao s državnom tajnicom Rice. Ona se vraća u Washington kako bi me izvjestila o razgovorima koje je vodila sa bliskoistočnim čelnicima", kazao je u nedjelju Bush. Državna tajnica je trebala putovati u Izrael i Liban, ali nakon incidenta u Qani libanonski premijer Fuad Siniora jasno je dao do znanja da nema razloga za njen dolazak u Bejrut ukoliko nije volja razgovarati o trenutnom prekidu vatre. Sionira dao je intervju za američku televiziju CBS.

"Ono čemu svjedočimo je nešto što se ne može ni opisati. To je nešto neprihvatljivo. Zbog toga tražimo trenutni i bezuvjetni prekid vatre. Ne možemo nastaviti razgovore dok nam se na vratu nalazi krvavi mač", kazao je.

Gostujući u istom televizijskom programu zamjenik izraelskog premijera Shimon Perez izrazio je duboko žaljenje zbog pogibije civila, uključujući više desetaka djece u Qani. On je naglasio da Izrael nije u sukobu s narodom Libana već pripadnicima Hezbollaha koji ih koriste kao živi zid.

"Izrael pravi razliku između vojske i civila. Mi nikada nećemo dovesti naše oružane snage među civile. Hezbollah je vrlo ciničan. Oni stavljaju projektile i rakete među civile."

Ranije je Bijela kuća objavila izjavu u kojoj se Izrael poziva da najveću pozornost kako bi se izbjegle civilne žrtve. U toj izjavi ne spominju se pozivi na trenutni prekid vatre. Umjesto toga govori se o potrebi postizanja rješenja koje će ukloniti korijen sukoba i ukloniti prijetnju koju naoružani pripadnici Hezbollaha u Libanu predstavljaju po Izrael, podsjeća Glas Amerike.