Svijet
0

Bush: Izbor je na Irancima

FENA
Iran je oprezno reagirao na ponudu o poticajnim mjerama u zamjenu za odustajanje od obogaćivanja urana. Glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Ali Larijani ocjenio je ponudu pozitivnom, ali je rekao i da sadrži neke dvosmislenosti.

Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush, upitan o tim komentarima nekoliko sati kasnije dok je obilazio južnu američku granicu, izgledao je u razgovoru s novinarima u Laredu, u Teksasu, optimistično, prenosi VOA.

"Vjerujem da je reakcija pozitivna. Želim ovo pitanje s Iranom rIješiti diplomatski", kazao je.

Predsjednik Bush je istaknuo da su paket poticaja pripremile tri zemlje koje su pregovarale s Iranom – Britanija, Francuska i Njemačka, uz konsultacije Sjedinjenih Država, Kine i Rusije, te rekao da Iran sada zna kako sve ove zemlje žele da se problem riješi.

"Vidjet ćemo hoće li Iranci ozbiljno razmotriti našu ponudu. Izbor je na njima", dodao je.

Bush je kazao da su Sjedinjene Države ponudile izravno uključivanje u pregovore s Iranom ukoliko Teheran odustane od obogaćivanja urana i reprocesiranja radioaktivnih materijala na provjerljiv način.

Iran tvrdi da treba gorivo za nuklearne elektrane, ali su SAD i saveznici zabrinuti da bi civilni program Teherana mogao biti krinka za razvoj nuklearnog oružja.

Pojedinosti paketa predstavljenog Iranu nisu objavljene, ali se vjeruje da on uključuje podršku za civilne elektrane, možda i američke i evropske dijelove za zastarjelu iransku zračnu flotu. U paketu se spominje i prijetnja mogućom akcijom Ujedinjenih naroda ako Teheran odbije ponudu.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack kazao je da su Iranci poručili Javieru Solani kako im treba vremena da prostudiraju ponudu. McCormack je dodao da Washington ne očekuje trenutni odgovor, ali da Teheran ima sedmice, a ne mjesece za donošenje odluke.