Svijet
0

Bush i saudijski kralj o cijenama nafte

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki predsjednik George Bush izjavio je u utorak kako se nada da će OPEC, naftni kartel, dok određuje proizvodne nivoe, razmotriti negativne efekte visokih cijena nafte za američku ekonomiju.

Bush je izjavio da je razgovarao s kraljem Abdullahom o cijenama nafte, koje su nedavno premašile 100 dolara po barelu.

"Cijene nafte su veoma visoke, što škodi našoj ekonomiji", izjavio je Bush prije nego što je započeo sastanak za okruglim stolom sa saudijskim poslovnim ljudima u američkoj ambasadi u Rijadu, javio je AP.

"Nadam se da će OPEC dok razmatra (odgovor na visoke cijene) uvidjeti kada ekonomije njihovih najvećih potrošača pate, to znači manje nabavki, manje prodaje nafte i gasa", izjavio je Bush.

Saudijska Arabija drži najveće svjetske rezerve nafte a nagli rast cijena goriva izazvao je velike probleme ionako ugroženoj američkoj ekonomiji, gdje je cijena benzina dostigla tri dolara po galonu.

Visoki energetski troškovi za korištenje vozila i grijanje domova ostavljaju ljude s manje novca da troše na druge potrepštine, a cijene nekih ostalih roba i usluga također su porasle.

Na naftu iz OPEC-a otpada oko 40 posto svjetskih potreba, a ministri OPEC-a često slijede vodstvo Saudijaca kada raspravljaju da li da povećaju proizvodnju kako bi izvršili pritisak na rastuće cijene. Saudijski stav nosi veliku težinu jer je Saudijska Arabija odgovorna za skoro trećinu ukupne proizvodnje OPEC-a.

Pitanje visokih cijena nafte također se pojavilo na ranijim stanicama Bushove osmodnevne turneje po Bliskom istoku, uglvnom u kontekstu njegovog insistiranja na alternativnim gorivima i izvorima energije.

Savjetnik Bijele kuće Ed Gillespie izjavio je da su bliskoistočni lideri "razgovarali o prirodi tržišta i golemim zahtjevima na današnjem tržištu za naftom". On je izjavio da je to "legitiman i tačan stav".

Bush je govorio prije susreta s uglavnom mladim saudijskim poslovnim ljudima, od kojih su mnogi obrazovani u Sjedinjenim Državama. U grupi je bilo i žena.