SAD
0

Bush i Obama uputili božićne poruke

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Sjedinjenih Država George Bush je u božićnoj poruci rekao je da je praznik vrijeme u kojem treba razmisliti o onome što je uistinu važno u nečijem životu, uključujući mir i slobodu.

U radijskoj poruci, Bush je pozvao Amerikance da se sjete žrtava koje podnose američki vojnici posvećeni odbrani demokracije. On je rekao da mnogi od njih Božić provode izvan zemlje ili u medicinskim ustanovama liječe povrede.

Bush je u srijedu i telefonski razgovarao s nekim od američkih vojnika stacioniranih u inozemstvu, zaželjevši im sretan Božić i zahvaljujući im na službi.

Ovo je posljednji Božić predsjednika Busha u Bijeloj kući. On s porodicom praznik provodi u predsjedničkom odmaralištu u Camp Davidu nadomak Washingtona.

U snimljenoj poruci priznanje američkim vojnicima je odao i novoizabrani predsjednik Barack Obama, koji praznik provodi na Havajima.

Neki od vojnika služe drugi, treći, ili čak četvrti put, rekao je Obama, podsjećajući da će u gradovima širom Amerike biti praznih stolica za božićnom trpezom.

Obama je u svojoj poruci govorio i o ekonomskim teškoćama, podsjećajući da će ekonomija biti ključni program njegove administracije.

"Ovo su teška vremena za mnoge Amerikance koji se bore sa našom usporenom ekonomijom. Dok mi uživamo blagoslovljenost vjere i porodice, znamo da milioni Amerikanaca nemaju posao. Još je više onih koji s teškom mukom plaćaju kredit kako bi ostali u svom domu. Od učenika do penzionera, budućnost izgleda nesigurna. Zato sezona darivanja također treba biti vrijeme obnovljenog osjećaja zajedničkog cilja i podijeljene građanske odgovornosti. Sada više nego ikada moramo shvatiti da kao Amerikanci dijelimo zajedničku sudbinu. Da sam ja čuvar svoga brata, čuvar svoje sestre. Sada svi moramo uraditi svoj dio kako bi služili jedan drugom, kako bi iznašli nove ideje, nova otkrića, i kako bi otpočeli novo poglavlje naše moćne zemlje. U tom će duhu moja administracija ući u novu godinu", rekao je Obama u božićnoj poruci Amerikancima.

Barack Obama s porodicom i bliskim prijateljima provodi 12-dnevni odmor na Havajima, u iznajmljenom kući na obali okeana.