The Guardian
0

Bush i konvencija republikanaca

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na vanjskopolitičkim stranicama britanske štampe u četvrtak dominiraju izvještaji i analize tekuće konvencije američke Republikanske stranke u Minesoti.

Gotovo svi dnevnici na prvim stranicama objavljuju fotografiju senatora Johna McCaina u društvu njegove izabranice za potpredsjednika Sarah Palin, njezine trudne 17-godišnje kćeri i njezina dečka.

The Guardian posvećuje svoj urednički komentar konvenciji Republikanske stranke i ovosedmičnom videoobraćanju predsjednika Georgea W. Busha pristalicama predsjedničkog kandidata McCaina.

Iako je nepredviđena prijetnja uragana Gustav doprinijela tome da se američki predsjednik ne pojavi osobno na konvenciji u Minesoti, utisak je da su članovi njegove stranke taj izostanak prihvatili s velikim olakšanjem, te da su ga rado izbrisali sa spiska govornika, a njegovo videoobraćanje ubacili u sporedni medijski termin.

George W. Bush je time postao prvi američki predsjednik na dužnosti koji - poslije demokrata Lindona Johnsona 1968. godine - nije bio prisutan na predizbornoj konvenciji vlastite stranke.

Iako se republikanci prema Bushu ponašaju kao prema živom mrtvacu, činjenica je da politika koju on oličava i dalje animira članove njegove stranke, nastavlja Guardian.

Iako su se na konvenciji ove sedmice čule beskrajne osude abortusa, ni riječ nije progovorena o problemu klimatskih promjena. Također, lajtmotiv skupa je slavljenje američke vojske, ali rat u Iraku i način na koji je vođen niko nije stavio pod znak pitanja.

Činjenica je da su Bushove godine iscrpile republikance, ali mnogi bi ih izgleda ponovili ispočetka, ocjenjuje londonski dnevnik.

Predsjednik Bush možda trenutno predstavlja neprijatnost za vlastitu stranku, ali i suviše njenih članova još uvijek robuje njegovim pogledima na svijet, zaključuje Guardian u uredničkom komentaru.