Svijet
0

Bush i Cheney zaoštrili retoriku prema kongresnim kritičarima plana za Irak

FENA
Američki predsjednik George W. Bush i potpredsjednik Dick Cheney u nedjelju su dodatno zaoštrili retoriku prema demokratskoj većini u Kongresu, rekavši kako neće odustati od slanja dodatnih američkih snaga u Irak bez obzira koliko se Kongres tome protivio.

"Ja u potpunosti razumijem da me oni mogu pokušati zaustaviti. No, ja sam donio odluku i mi idemo naprijed", rekao je Bush u intervjuu koji je u Camp Davidu dao za emisiju "60 minuta" TV mreže CBS".

"Neki moji prijetelji u Teksasu kažu, 'Znate, pustite ih neka sami ratuju. Što mi tamo imamo raditi?", rekao je Bush o Iračanima. "I to je iskušenje za koje znam da ima puno ljudi. No, ako ne uspijemo u Iraku, ostavit ćemo iza sebe Bliski istok koji će ugroziti Ameriku", naglasio je.

Potpredsjednik Cheneey, gostujući na TV mreži Fox News, rekao je kako demokrati samo kritiziraju ne nudeći kredibilne alternative, te podsjetio zastupnike kako je Bush vrhovni zapovjednik, prenijela je Hina.

"Ne možete voditi rat preko komisija", rekao je Cheney o kongresnim intervencijama.

Agresivna reakcija Bijele kuće uslijedila je dok se Predstavnički dom i Senat pripremaju izglasati rezolucije u kojima će se usprotiviti slanju dodatnih američkih postrojbi u Irak.

Bush je prošlu srijedu obznanio svoju novu strategiju za Irak, koja predviđa i slanje dodatnih 21.500 američkih vojnika, s primarnom zadaćom stabiliziranja stanja u Bagdadu i borbi s pobunjenicima i Al Qaidom u nemirnoj pokrajini Anbar.

Administracija je očekivala da će predsjednikov pomno pripremani strateški zaokret voditi do određenog dvostranačkog jedinstva i podrške, no umjesto toga vojne i političke zamisli koje je Bush izložio naišle su na veliko protivljenje u Kongresu i odbacivanje u ispitivanjima javnog mnijenja.

"Ja neću pokušavati biti popularan i mijenjati načela da bih to postigao", rekao je Bush za CBS.

U intervjUu je odbacio procjenu kako administracija, još jednom, nije bila iskrena prema američkoj javnosti kada je riječ o Iraku.

Dick Cheney je na Fox Newsu naglasio kako Amerikanci moraju imati "želuca" da završe zadaću u Iraku. "Aposlutno je bitno da tamo pobijedimo, i pobijedit ćemo", rekao je Cheney.

Demokratski kongresnik John Murtha, vijetnamski veteran kojem svi priznaju kako je u SAD 2006. "promijenio smjer rasprave" o ratu u Iraku, upozorio je u emisiji "This week" TV mreže ABC, kako Bushova administracija krši pravila ratovanja, vezana uz broj vojnika koje se agnažira za određenu operaciju.

"Oni krše jedno od ratnih načela. Trebate poslati premoćne snage. Umjesto toga oni šalju svakih toliko po nešto", rekao je Murtha, ističući kako je okupacija ta koja izaziva sektaško nasilje i da SAD trebaju promijeniti smjer.

Većina demokrata zalaže se za postupno povlačenje američkih snaga i jačanje diplomatskih napora u koje će biti uključeni i susjedi Iraka.