Zbog uragana Gustav
0

Bush i Cheney neće biti na republikanskoj konvenciji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George Bush i potpredsjednik Dick Cheney u ponedjeljak neće biti prisutni na konvenciji svoje Republikanske stranke zbog uragana "Gustav", saopćila je u nedjelju Bijela kuća.

Bush i Cheney će se skupu u St. Paulu/Minneapolisu obratiti putem satelitske veze kako bi nadzirali pripreme za odbranu od Gustava, uragana kategorije 4, koji bi u ponedjeljak trebao pogoditi američko tlo kod New Orleansa.

"Predsjednik i potpredsjednik odlučili su da ne idu u Minnesotu zbog uragana", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perrino i dodala da će konvenciji prisustvovati prva dama Laura Bush.

U ponedjeljak u Minnesoti počinje četverodnevna konvencija Republikanske stranke na kojoj će i formalno biti potvrđena kandidatura Johna McCaina za predsjednika i Sarah Palin za potpredsjednicu na američkim izborima 4. novembra.

Bush i njegova administracija su žestoko kritizirani jer se nisu adekvatno pripremili za "dolazak" razornog uragana "Katrina" 2005. godine i pomogli ugroženim područjima na jugu SAD-a, posebno New Orleansu.