Svijet
0

Bush hvali formiranje nove Iračke vlade

FENA
Američki predsjednik George W. Bush ocijenio je u ponedjeljak formiranje nove iračke vlade ključnim dogadajem i pobjedom za demokraciju na Bliskom istoku.

Bush je, govoreći kongresu vlasnika restorana u Chicagu, rekao kako je ključna promjena u odnosu na dosadašnje stanje da se teroristi i pobunjenici "sada bore protiv slobodne i ustavne vlade".

"Svijet je vidio početak nečega novoga: ustavne demokracije u srcu Bliskog istoka", rekao je on dodajući kako formiranje iračke vlade u subotu predstavlja "pobjedu za stvar slobode na Bliskom istoku".

Bush je, međutim, ukazao kako je napredak koji se ostvaruje u Iraku postupan te upozorio kako će se SAD tamo suočiti s još teških dana i gubitaka.

On je kazao kako će kada nova iračka vlada bude izrastala u sposobnosti Sjedinjene Države "sve više igrati potpornu ulogu" u Iraku, javila je Hina.

Američki predsjednik, međutim, nije rekao kada bi Sjedinjene Države nakon više od tri godine okupacije mogle početi povlačiti oko 133.000 vojnika koje sada drže u Iraku.

Bush nastoji ojačati rekordno nisku podršku koju uživa među Amerikancima koja je izazvana ponajviše sve većom nepopularnošću rata u Iraku gdje je do sada poginulo preko 2.600 američkih vojnika.

Bush je kazao kako su novi premijer Nouri al-Maliki, predsjednik Džalal Talabani i predsjednik parlamenta Mahmoud al-Mashadani "snažni čelnici" koji predstavljaju tri glavne etničke i vjerske skupine u Iraku, Šiite, Kurde i Sunite.

On je istaknuo kako će oni vladati kao Iračani te da pobunjenici ne mogu "podijeliti Irak po sektaškim crtama".