Svijet
0

Bush: Guantanamo izgovor kako bi se kritikovao Washington

FENA
Američki predsjednik George W. Bush ocijenio je u srijedu da je zatvor u američkoj bazi Guantanamo na Kubi izgovor kako bi se kritikovale Sjedinjene Države, rekavši da bi "on volio da može zatvoriti" taj zatvor.

"Nesumnjivo, Guantanamo šalje signale nekim našim prijateljima, daje, naprimjer, izgovor da mogu reći da 'SAD ne provode one vrijednosti za koje podstiču druge zemlje da ih provode", rekao je Bush na konferenciji za štampu.

"Moj odgovor je, mi smo zemlja zakona i pravna država", dodao je predsjednik, precizirajući kako očekuje da će Vrhovni sud prekinuti tu aferu suđenjem zatvorenicima u Guantanamu.

"Ja bih volio da zatvorim Guantanamo, ali priznajem također da mi u njemu držimo ljude koji su jako opasni i da bi bilo bolje da imamo plan da se pobrinemo da im se sudi".

Vrhovni sud treba da se izjasni ovih dana ili sedmica o zakonitosti specijalnih sudova koje je uspostavila Bushova administracija kako bi se sudilo onima koje američke vlasti smatraju "neprijateljskim borcima".

Osim toga, naglasio je Bush, Guantanamo će se postepeno prazniti kako se zatvorenici budu vraćali u svoje zemlje. "State Departement upravo podstiče zemlje da prihvate svoje državljane", rekao je on.

On je obećao da će zatvorenici koji se nalaze u zatvoru u Guantanamu i koji ne budu vraćeni u svoje zemlje biti na kraju predstavljeni pred sudom.

Bush je, odgovarajući jutros na pitanje reportera u Bijeloj kući, rekao da State Department poziva zemlje iz kojih dolaze uhapšeni da preuzmu svoje državljane. Dodao je da su mnogi uhapšeni već vraćeni kući.
Sjedinjene Države drže preko 400 osoba u Guantanamu pod sumnjom da su povezani s al-Qaidom ili talibanima.

U noći s petka na subotu, trojica zatvorenika, dva Saudijca i jedan Jemenac, koji nisu bili osuđeni, izvršili su samoubistvo u ćelijama, što je izazavlo jači međunarodni pritisak na SAD da zatvori taj logor.