Svijet
0

Bush doputovao u Južnu Koreju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George Bush doputovao je u Južnu Koreju na početak azijske turneje.

Predsjednički avion Air Force One sletio je u utorak navečer na vojni aerodrom u blizini južnokorejske prijestonice Seula. Bushovi zvanični sastanci počinju u srijedu, kada će se sastati s južnokorejskim predsjednikom Leejem Myung-bakom radi razgovora o budućnosti dugoročnog savezništva dvije zemlje.

Bush će se također pojaviti pred američkim vojnicima smještenim u Južnoj Koreji prije nego što otputuje u Tajland.

Njegova turneja završava se u Kini gdje će prisustvovati ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara i sastati se s vodećim zvaničnicima te zemlje, javile su agencije.

Dominantna tema Bushovih razgovora s Leejem je privoljavanje Sjevernre Koreje da se drži svojih obećanja da će ukinuti svoj program nuklearnog oružja.

Nedjelja je krajnji rok za Washington da može ukloniti Sjevernu Koreju s liste zemalja sponzora terorizma, što je dugo tražio Pjongjang. Washington, međutim, prvo želi od Sjevera da pristane na procedure za verifikaciju objave svog nuklearnog programa koju je Pjongjang podnio na međunarodnim pregovorima o naoružanju - šest mjeseci kasnije i s manje detalja nego što su Amerikanci očekivali.

Nakon Seula Bush će otputovati u Tajland, gdje će govoriti o američkoj politici prema Aziji koju je vodio toko dva predsjednička mandata. Tokom boravka u Bankongu Bush će biti informiran o humanitarnim naporima i pomoći susjednoj Burmi nakon katastrofalnog naleta ciklona, a također se susresti i s burmanskim aktivistima. Prva dama SAD-a Laura Bush, koja također putuje sa Bushom – kako je planirano – posjetit će jedan izbjglički kamp i kliniku na tajlandsko-burmanskoj granici.

U srijedu, predsjednik Bush stiže u Kinu gdje će u petak prisustvovati ceremoniji otvaranja Ljetnih olimpijskih igara. Američkom predsjedniku će se, istog dana, 8. augusta, pridružiti i njegov otac, bivši predsjednik SAD-a George Herbert Walker Bush, na otvaranju nove američke ambasade u Pekingu.

Po ocjenama nekih političkih analitičara, Bush ne bi trebalo da prisustvuje otvaranju olimpijske smotre zbog odnosa kineskih vlasti prema poštivanju ljudskih prava u toj zemlji. Predsjednik pak ističe da na olimpijadu odlazi kao osoba koja voli i cijeni sportska dostignuća, a da će kao najviši američki zvaničnik o pitanju poštivanja ljudskih prava razgovarati sa kineskim predsjednikom Hu Jintaoom tokom njihovog međusobnog susreta.