Svijet
0

Bush demokratima: "Mi smo u ratu"

FENA
Američki predsjednik George W. Bush u četvrtak je uporedio demokratske lidere u Kongresu s ljudima koji su ignorirali uspon Lenjina i Hitlera u prošlom stoljeću tvrdeći kako je "svijet platio jezivu cijenu" zbog toga i da rizikuju slične posljedice zbog današnjeg nedjelovanja.

Bush je optužio Kongres što je zakočio važne aspekte borbe u sprečavanju novih terorističkih napada zavlačenjem i mogućim ugrožavanjem potvrđivanja Michaela Mukaseya za novog državnog tužioca, ključnog čovjeka njegovog tima za nacionalnu sigurnost, zbog neuspjeha da djeluju po zakonu o prisluškivanju osumnjičenih za terorizam i presporog napretka na odobravanju mjera potrošnje za irački rat, Pentagon i veteranske programe, javio je AP.

"Nažalost, u vezi s mnogo pitanja neki se u Kongresu ponašaju kao da Amerika nije u ratu. Ovo nije vrijeme za Kongres da oslabi našu sposobnost presretanja terorističkih informacije i sprečavanja mogućih napada na SAD. Nije vrijeme da Kongres odgađa vitalno finansiranje naših trupa u borbi protiv terorista Al-Qaide i radikala u Afganistanu i Iraku", izjavio je Bush u govoru u Heritage fondaciji.

Bushovi komentari bili su drugi u dva dana kojima se žali na nedjelovanje na Capitol Hillu, koji predvode demokrati od januara.

Njegov govor usredotočio se na mjere povezane na rat protiv terorizma, dok je govor u srijedu bio usmjeren na spor između Bijele kuće i Kongresa oko unutrašnje politike.

On je, u neuobičajenoj usporedbi, tvrdio da trenutna debata oko iračkog rata i antiterorističkih metoda njegove administracije podsjećaju na debate otprije više decenija kada je sovjetski utemeljitelj Vladimir Ilič Lenjin govorio o pokretanju komunističke revolucije, kada je Adolf Hitler počeo s koracima na uspostavi "arijevske superdržave" u Njemačkoj i kada su neki tvrdili da je prilagođavanje Sovjetskom savezu tokom hladnog rata mudrije od nadmetanja s njim.