Svijet
0

Bush danas saziva bliskoistočnu mirovnu konferenciju

FENA
Američki predsjednik George Bush sazvat će međunarodnu konferenciju ove jeseni na kojoj bi učestvovali Izrael, palestinske vlasti i neki od njihovih susjeda kako bi se ponovo pokrenuli bliskoistočni mirovni pregovori i obećat će povećanje pomoći palestinskoj vladi predsjednika Mahmouda Abbasa, saznaje Associated Press.

Državni sekretar Condoleezza Rice predvodit će mirovnu konferenciju, koja će uključivati "Izrael i susjede u regiji", izjavio je visoki zvaničnik administracije pod uvjetom da ostane anoniman.

Buish planira da govori u ponedjeljak popodne u Bijeloj kući o mirovnoj konferenciji i američkoj finansijskoj i diplomatskoj podršci Abbasu, koji kontrolira samo Zapadnu obalu nakon što je islamska militantna grupa Hamas u junu preuzela vlast nad Gazom.

Bush će opisati to kao "trenutak izbora" među putevima za palestinski narod - jedan koji predstavlja umjerena vlada predvođena Abbasom i njegovom frakcijom Fatah, i drugi koji predstavlja Hamas.

Zvaničnik je tražio da ostane anoniman jer predsjednik još nije održao govor.

Jesenja konferencija među Palestincima, Izraelcima i drugim zemljama u regiji bila bi način da se uzdrma mirovni proces. To bi jedan od tek nekoliko puta da izraelski i arapski lideri sastaju kako bi zajednički radili na prevazilaženju razlika.

Bush će pozvati Izrael da ukloni ovlaštene položaje na palestinskoj teritoriji i da okonča širenje naselja, kazao je zvaničnik. On će također zatražiti od Izraela da nastavi s olakšanjem dotoka prihoda od poreza za Palestinske vlasti.

Portparol Bijele kuće Tony Snow izjavio je kako će Bush govoriti o "pomoći snagama umjerenosti" na Bliskom istoku i pokušati da okupi "ljude na obje strane da se podignu i počnu raditi, potičući mirovnmi proces".

Bush će skicirati američku finasijsku pomoć za Abbasovu vladu, uključujući 190 miliona dolara i već odobrene direktne pomoći Palestincima. On će sačekati preporuke bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira prije nego što zatraži od Kongresa još novca, kazao je visoki zvaničnik.

Američki predsjednik će također pozvati na međunarodni skup zemalja donatora kako bi raspravljale o načinima finansijske pomoći Abbasovoj vladi, kazao je zvaničnik.