Svijet
0

Bush će imenovati izaslanika za islamske zemlje

FENA
Foto: George W. Bush
Foto: George W. Bush
Američki predsjednik George W. Bush u srijedu je najavio da će imenovati posebnog izaslanika pri Organizaciji islamske konferencije (OIC) kako bi unaprijedio međusobno razumijevanje i saradnju SAD-a s muslimanskim zemljama.

"Danas objavljujem novu inicijativu koja će unaprijediti međusobno razumijevanje i saradnju između Amerike i muslimanskih zemalja. Imenovat ću posebnog izaslanika za OIC. To je prilika da Amerikanci pokažu muslimanskim zajednicama interes za dijalog i stalno prijateljstvo", rekao je Bush tokom posjete Islamskom centru u Washingtonu, u povodu 50. godišnjice njegovog postojanja. OIC ima 57 zemalja članica.

Bush je naglasio važnost slobode vjeroispovijesti, kao jednog od temeljnih obilježja Amerike, i poštovanje prema muslimanskoj vjeri u SAD-u, podsjetivši na svoju posjetu Islamskom centru samo šest dana nakon terorističkih napada 11. septembra 2001., kada je osudio incidente i predrasude prema muslimanima.

Naglasio je kako su SAD pomagale muslimanskim zajednicama diljem svijeta u slučaju ratova i prirodnih katastrofa, ističući pomoć u odbrani muslimana u Bosni i Hercegovini i na Kosovu nakon raspada Jugoslavije, za što je nagrađen pljeskom.

Bush je naglasio kako je slobodni svijet desetljećima prepuštao muslimane na Bliskom istoku tiranima, teroristima i beznađu, u interesu stabilnosti i mira, pa je ta regija danas postala inkubator terorizma i očaja, uz rastuće neprijateljstvo muslimana prema Zapadu.

"Moramo ohrabriti više muslimanskih čelnika da udruže glasove protiv ekstremista koji su se infiltrirali u džamije, kako bi osudili organizacije koje koriste islamska vjerovanja za podršku nasilju", rekao je Bush okupljenim predstavnicima islamske zajednice u SAD-u, diplomatima iz islamskih zemlja i drugim uzvanicima.

Američki predsjednik je rekao kako je jedan od prioriteta njegovog predsjedništva pomoć muslimanima da pobijede terorizam, da dođu do slobode i nađu vlastiti put do napretka i mira.

Naglasio je kako su Irak i Afganistan u središtu te borbe, te izrazio uvjerenje u njezin konačni uspjeh, i dodao kako SAD rade za dan kada će "demokratska Palestina u miru živjeti uz Izrael".

Islamski centar, u sklopu kojeg je i mala džamija, smješten je u središtu Washingtona, na aveniji Masschusets, gdje se nalazi veliki broj ambasada.