Svijet
0

Bush brani prikupljanje obavještajnih podataka unutar SAD-a

FENA
Republikanci i demokrati u američkom Kongresu traže odgovore nakon izvještaja prema kojem je američka vlada tajno prikupila podatke o telefonskim pozivima više desetaka miliona američkih građana.

Predsjednik senatskog Odbora za pravosuđe, Arlen Specter, kazao je da će dužnosnike telefonskih kompanija pozvati na svjedočenje kojem će biti cilj utvrditi ustavnost aktivnosti Agencije za nacionalnu sigurnost.

Američki predsjednik George ush rekao je u četvrtak kako je privatnost Amerikanaca snažno zaštićena unatoč izvještaju da američka špijunska agencija tajno prikuplja zapise o telefonskim pozivima miliona običnih građana u Sjedinjenim Državama.

Braneći špijunski program Nacionalne sigurnosne agencije, Bush je ustvrdio kako je prisluškivanje komunikacija koje je odobrio zakonito i kako agencija ne špijunira razgovore Amerikanaca u SAD-u bez sudskog naloga.

"Privatnost običnih Amerikanaca je žestoko zaštićena u svim našim aktivnostima", rekao je Bush.

Bush je dao izjavu nakon izvještaja lista USA Today kako obavještajna agencija NSA od telefonskih tvrtki tajno prikuplja zapise o telefonskim pozivima miliona Amerikanaca kako bi analizirala pravilnosti u pozivanju u naporu da otkrije terorističke aktivnosti.

Ne potvrdivši niti zanijekavši postojanje programa, Bush je ustvrdio kako američki obavještajci "ne ruju niti pecaju kroz osobni život miliona nedužnih Amerikanaca", nego da su njihovi napori usmjereni na otkrivanje veza s al Qaedom i s njom povezanim skupinama.

Bush je nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. odobrio NSA da nadzire međunarodne komunikacije osoba u SAD-u s poznatim vezama s al Qaedom i srodnim terorističkim organizacijama.

Predsjednik George Bush je rekao da se privatnost građana žestoko brani te je dodao da su odgovarajući zakonodavci od ranije upoznati s programom

Zakonodavci u Kongresu iz obje stranke, međutim, kažu da bi objava o postojanju programa mogla zakomplicirati proces potvrde generala Michaela Haydena na dužnost direktora Središnje obavještajne agencije, CIA-e. Naime, general Hayden nalazio se ranije na čelu Agencije za nacionalnu sigurnost, u razdoblju kad su prikupljani podaci o telefonskim pozivima Amerikanaca.

Stručnjaci kažu da tehnologija koju je koristila američka vlada za sastavljanje ogromne baze podataka o telefonskim pozivima Amerikanaca nije nova te da se godinama koristi u poslovnoj zajednici. Tehnika koju je upotrijebila Agencija za nacionalnu sigurnost poznata je kao "kopanje podataka" i "analiza društvene mreže". Kompanije, naime, prikupljaju elektronske podatke o kupovnim navikama građana kako bi pratili popularnost svojih proizvoda. Koristeći istu tehnologiju, obavještajni agenti tragajući za mogućom terorističkom aktivnošću u mogućnosti su analizirati ogromnu količinu podataka pokušavajući identificirati veze između različitih pojedinaca i organizacija.