Zbog mučenja zarobljenika
0

Bush bi se mogao naći u Haagu

Sarajevo-x.com
Bivši UN-ov tužitelj David M. Crane izjavio je da bi se nakon izdavanja potjernice za predsjednikom Sudana, Omarom al-Bashirom, mogla i trebala izdati potjernica i za bivšim američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom.

David M. Crane složio se sa predsjednik Generalne skuštine UN-a Miguelom d'Escotom Brockmannom koji je kazao da su američki vojnici u Iraku prouzročili smrt više od milion nedužnih ljudi.

"Primjena zakona za izdavanje potjernice za sudanskim predsjednikom Omarom al-Bashirom, trebala bi biti primjer da se izda potjernica i za bivšim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država zbog toga što su pojedini dužnosnici iz njegove administracije koristili prisilne tehnike u ispitivanju osoba optuženih za terorizam, te ih mučili", kazao je profesor David Crane u intervjuu za New Zeland Herald.

Brockmann je također, kazao da sva zvjerstva koja su počinjena u Iraku i Afganistanu moraju biti kažnjena.

"Upotreba sile je kažnjiva članom 2 (4) Povelje Ujedinjenih Naroda i prema tome mora se snositi odgovornost za zločine počinjene u Iraku", kazao je predsjednik Generalne skuštine UN-a.

No, kako sada stvari stoje Bush se zasigurno neće naći ni pred kakvim sudom, iako je posebni izvjestitelj UN-a Manfred Nowak 26. januara inzistirao na tome da se Bushu i članovima njegove administracije sudi zbog mučenja ratnih zarobljenika.