Skandal
0

Burne reakcije na izjavu da turskom vladaju teroristi

FENA
Rick Perry
Rick Perry
Teksaški guverner Rick Perry izjavio je u TV debati republikanskih predsjedničkih kandidata da Turskom vladaju "islamski teroristi", zbog čega je u utorak turski ambasador u Washingtonu izrazio zabrinutost, udruženje Amerikanaca turskog porijekla zatražila je njegovo izvinjenje, a uslijedile su i gnjevne reakcije u turskim medijima.

Sudjelujući u ponedjeljak navečer u republikanskoj TV debati u Myrtle Beachu u Južnoj Karolini, Perry je u odgovoru na pitanje treba li Turska i dalje biti članica NATO-a, rekao kako neki smatraju da tom zemljom vladaju "islamski teroristi".

"NATO saveznica je daleko odmakla od zemlje u kojoj je on služio kao pilot američkog ratnog aviona 1970-ih", kazao je Perry.

"Očito, imate zemlju kojom vladaju oni koje mnogi doživljavaju kao islamske teroriste", rekao je Perry u debati.

Njegova savjetnica za vanjsku politiku Victoria Coates, u utorak je pokušala pojasniti guvernerove opaske, rekavši kako neki smatraju turske čelnike islamskim teroristima zbog njihove podrške Hamasu i flotilama protiv Izraela, te da je Perry odgovarao na pitanje vezano uz nasilje prema ženama i vezama s Hamasom.

Turski ambasador u SAD-u izrazio je razočaranje i zabrinutost zbog izjave guvernera Perrya u kojoj je umjereno islamsko čelništvo u Ankari opisao kao islamske teroriste.

"Razočaran sam i zabrinut što je Turska i njeno godinama provjereno savezništvo, partnerstvo i prijateljstvo s SAD-om postalo objekt neprimjerene i loše savjetovane kritike tokom debate republikanskih kandidata", rekao je ambasador Namik Tan u saopćenju.

Turska koalicija Amerike, iseljeničko udruženje iz Washingtona, pozvala je kandidata Perrya da se ispriča za svoj "užasan, neobrazovan i neinformiran" istup, dok su turski novinari tu izjavu dočekali s nevjericom i gnjevom.

"Rick Perry: kakav idiot", bila je reakcija vodećeg kolumnista turskog dnevnika Hurriyet, Mustafe Akyola na Twitteru, prenosi CNN.

Turska državna televizija TRT je izvijestila: "Rasprava u kojoj je republikanski kandidat Rick Perry sudjelovao na američkoj Fox TV pretvorila se u skandal koji je sadržavao vrlo ružne izjave o Turskoj", prenosi CNN.