Najviše govorili o ekonomiji
0

VIDEO / Burna prva javna debata Obame i Romneya u Denveru

Klix.ba
Mitt Romney i Barack Obama (Foto: AFP)
Mitt Romney i Barack Obama (Foto: AFP)
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i republikanski kandidat Mitt Romney su održali prvu od tri debate koje će biti prenošene uživo na televiziji.

Tokom debate održane u Denveru kandidati su govorili o dva različita pristupa prikupljanju poreza, državnom deficitu i zdravstvenoj njezi.

Obama je rekao da će učiniti sve kako bi za sve Amerikance važila ista pravila, a Romney je izjavio da bi ponovni izbor Obame na mjesto predsjednika značio nastavak pritiska na srednju klasu stanovništva.

Prema posljednim anketama, Obama ima blagu prednost nad Romneyjem.

Oba kandidata su pokušala okriviti svog protivnika za loš položaj i gubitak zaposlenja mnogih američkih porodica. Najviše su raspravljali o planovima za ekonomski razvoj.

Romney je rekao da neće smanjiti porez za bogate Amerikance te da je Obama pogrešno razumio njegov plan o plaćanju poreza. Romney je također napao Obamu zbog toga što nije uspio smanjiti budžetski deficit napola, kako je to obećao 2008. godine. Romney je rekao da se, ukoliko se želi smanjiti ovaj deficit, mora ukinuti Obamin Zakon o zdravstvenoj njezi iz 2010. godine, kao i neki drugi programi.

Obama je naveo da Romneyjev pristup smanjenju deficita nije izbalansiran.

"Moraju postojati neki prihodi uz smanjenje troškova", rekao je Obama.

Romney je naveo i da je Zakon o zdravstvenoj njezi iz 2010. godine povećao cijenu iste te da zbog toga mnogi manji poslodavci ne zapošljavaju nove radnike.

Obama je rekao da je njegov plan spriječio osiguravajuća društva da izbjegavaju plaćanje zdravstvenog osiguranja bolesnim ljudima.

Druga debata će biti održana u New Yorku 16. oktobra ove godine.