Svijet
0

Burmanski monasi protestuju protiv muslimanske manjine

Klix.ba
Nakon što su stajali na čelu nekih od najvećih demonstracija protiv bivše vojne hunte u Burmi 2007. godine, stotine budističkih monaha je ponovo izašlo na ulice u znak protesta. Međutim, umjesto da marširaju u znak traženja većih sloboda, oni sada demonstriraju u znak podrške predsjedniku Theinu Seinu i njegovom planu da ili deportuje iz zemlje ili smjesti u kampove manjinsko muslimansko Rohingya stanovništvo.

Demonstracije su uslijedile nakon nekoliko mjeseci nemira u Rakhineu, zapadnoj pokrajini Burme, između budista i Rohingya muslimana. Nasilje je izbilo u junu ove godine, kada je jedna budistkinja silovana i ubijena.

Izrevoltirani ovim zločinom, lokalni budisti su napali autobus i premlatili deset muslimana na smrt. Od tada se u pokrajini Rakhine često dešavaju sukobi između ove dvije grupe stanovništva. Do sada je prema procjenama državnih službi život izgubilo oko 90 osoba. Organizacije za ljudska prava strahuju da je ta brojka mnogo veća.

Vlada Burme je već pokrenula niz istraga u ovoj pokrajini kako bi se spriječili daljnji sukobi. Iako je Thein Sein prošlog mjeseca u parlamentu rekao da budistički monasi i drugi budistički lokalni stanovnici potiču mržnju protiv lokalnih muslimana, on je također rekao i da manjinske grupe nisu dobrodošle unutar granica Burme i da je jedino rješenje da se deportuju ili pošalju u kampove.

Stotine budista i drugih demonstranata se okupilo u Mandalayu kako bi podržali predsjednikov plan. Većina ih je nosila parole na kojima je bilo ispisano "Zaštitite majku Burmu tako što ćete podržati predsjednikov plan".

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, u Burmi trenutno živi oko 800.000 Rohingya muslimana. Oni nemaju svoju državu. Mnogi već godinama pokušavaju dobiti burmansko državljanstvo, ali bezuspješno. To znači da imaju jako ograničeno školovanje i zdravstvenu brigu.