Svijet
0

Burkina Faso, Libija, Vijetnam, Kostarika i Hrvatska izabrane u Vijeće sigurnosti

FENA
Burkina Faso, Libija, Vijetnam, Kostarika i Hrvatska izabrane su u utorak za nestalne članice u Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija za period 2008.-2009.

Od ukupno 190 glasova, Burkina Faso je dobila 185, Vijetnam 183 i Libija 178, javio je AFP.

Da bi bila izabrana neka zemlja, mora dobiti dvije trećine glasova prisutnih zemalja koje glasaju, što je u ovom slučaju 127 glasova. Generalna skupština broji 192 člana. Biranje se vrši tajnim glasanjem.

U grupama Istočna Evropa i Latinska Amerika / Karibi, dva kandidata su se natjecala da dobiju po dva mjesta, Hrvatska i Republika Češka, s jedne strane i Kstarika i Dominikanska Republika, s druge strane.

Nakon dva kruga izbora, Republika Češka i Dominikanska Republika su povukle svoju kandidaturu kako bi ostavile prostor svojim konkurentima koji su se nakon dva kruga bolje plasirali.

Treći krug je omogućio da Hrvatska bude izabrana sa 184 glasa i Kostarika sa 179. Ove dvije zemlje će od 1. januara zamijeniti u Vijeću sigurnosti Sloveniju i Peru.

Sadšnjih pet nestalnih članica čiji mandat ističe krajem 2008. godine su Južna Afrika, Belgija, Indonezija, Italija i Panama.