Svijet
0

Bundestag usvojio Lisabonski ugovor

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemački poslanici u četvrtak su ogromnom većinom glasova usvojili novi ugovor Evropske unije - dokument za koji je kancelarka Angela Merkel izjavila da pruža "novi temelj" za evropski blok.

Donji dom parlamenta (Bundestag) glasao je s 518 naprema 58 glasova za usvajanje takozvanog Lisabonskog ugovora, dobivši neophodnu dvotrećinsku većinu, javio je AP.

Taj potez pokazuje veliku političku podršku ugovoru u Njemačkoj, najmnogoljudnijoj zemlji EU-a. On će sada ići na glasanje u gornji dom parlamenta (Bundesrat), koji predstavlja vlade 16 saveznih država, koje će se održati 23. maja. Očekuje se da i to glasanje lako prođe.

Merkel je svoj napor na postizanju sporazuma stavila u središte prošlogodišnjeg njemačkog predsjedavanja EU-om.

Ugovor je "projekt koji ne predstavlja nitša manje ni više od novih temelja Evrope", poručila je ona poslanicima u četvrtak.

Ugovor mijenja proces odlučivanja u Uniji, predviđajući više donošenja odluka većinskim glasanjem umjesto jednoglasnom podrškom. On također osigurava mjesto predsjednika i uticajnijeg i jačeg vanjskopolitičkog zvaničnika koji bi dao bloku snažniji glas u svjetskim pitanjima.

Ugovor mijenja mnogo ambiciozniji nacrt ustava koji su lideri EU-a sačinili da upravlja blokom, čije se članstvo proširilo s 15 na 27 članica posljednjih godina. Tu povelju su odbili francuski i danski glasači 2005.

Novi ugovor mora usvojiti svih 27 država članica EU-a. Do sada je manje od polovine članica ratificiralo dokument, ali proces ratifikacije ide čvrsto. Samo Irska planira održati referendum o ugovoru.