Svijet
2

Bundestag potvrdio Angeli Merkel treći mandat

FENA
Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel u utorak je izabrana na treći mandat kao kancelarka tokom glasanja u donjem domu parlamenta, otvarajući put da njena nova vlada "velike koalicije" položi zakletvu i formalno pruzme vlast tokom dana.

Konzervativci Merkelove ostvarili su najbolji rezultat u više od dvije decenije na njemačkim izborima održanim 22. septembra, ali su bili prisiljeni da uđu u dugačke koalicijske pregovore sa suparničkim Socijaldemokratima (SPD), čiji su članovi tek prošlog vikenda prihvatili sporazum, prenosi Reuters.

Glasanje u Bundestagu je predstavljalo formalnost jer vladajuće stranke imaju nadmoćnu većinu u njemu. Ukupno 462 poslanika podržala su Merkel kao kancelarku, 150 je glasalo protiv i devet je bilo suzdržano.

Nova vlada suočena je s brojnim izazovima, od odbrane evropskih reformi koje imaju za cilj štititi blok od budućih kriza do skupog prelaska s nuklearne na obnovljivu energiju.

Merkel, odjevena u crno i izgledajući opušteno dok su poslanici glasali u Bundestagu, pridružila se konzervativcima Konradu Adenaeueru i Helmutu Kohlu kao jedini poslijeratni kancelar koji je osvojio tri mandata.