Svijet
0

Bulatović: Mladić je boravio u Srbiji do 2005. godine

FENA
Direktor Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Rade Bulatović izjavio je u petak da je haški optuženik Ratko Mladić, prema saznanjima BIA-e, boravio u Srbiji do 2005. godine. Prema njegovim riječima, sveukupne društvene okolnosti limitiraju potpuno rješavanje problema i hapšenje haaških optuženika.

"Prema našim saznanjima, koja nisu u potpunosti potvrđena, on je boravio u Srbiji do 2005. godine", rekao je Bulatović u intervjuu beogradskom listu Danas, dodajući da "Mladić nije bio na oku BIA-e".

Direktor BIA-e je rekao da je u potrazi za Mladićem ključna saradnja s građanima.

Bulatović je naveo da je njegova ranija izjava o tome da je hapšenje Mladića ovisilo od društvenih okolnosti "zloupotrijebljena", iako se jasno izjasnio "da se radi o društvenim, a ne državnim odnosima".

"Državni organi su opredijeljeni u potpunosti da riješe ovaj problem, ali sveukupne društvene okolnosti nas limitiraju", dodao je Bulatović.

Govoreći o susretu s Miloradom Ulemekom Legijom, koji je osuđen za ubistvo Zorana Đinđića, Bulatović je rekao da je Ulemek, kada se dobrovoljno predao Žandarmeriji, bio najtraženiji bjegunac u Srbiji.

"To je bio trenutak da najodgovorniji rukovodioci iz sigurnosnih struktura prekinu odmore i dođu u Beograd, da se vidi o čemu se radi i da se cijela situacija na propisan i primjeren način provede", smatra Bulatović.

"Naš najveći uspjeh je raskid s kriminalom, jer se BIA u potpunosti vratila u zakonske okvire svog rada", ocijenio je njezin direktor, prenosi Tanjug.

On je istaknuo da je "bilo kriminala u Agenciji, a i u njezinim vezama, što se loše odražavalo na rad BIA-e, ali i na rad drugih državnih organa, recimo policije i pravosuđa".

Bulatović je rekao da je haškog optuženika generala Zdravka Tolimira privelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske na teritoriji toga entiteta u Bosni i Hercegovini.

Bulatović je kazao da Vrhovni sud Srbije nikada nije naložio objavljivanje podataka o broju prisluškivanih osoba, pa se samim tim BIA nije oglušila o odluku suda.